Katalóg

ACE Stoßdämpfer GmbH

  • RoHS
  • Reach
  • DIN ISI 9001:2015

25.09.2021 01:09

Priemyselné tlmiče ACE: Prispôsobené pre automatizáciu

Účinným spôsobom, ako rýchlo a spoľahlivo rozptýliť deštruktívne energie v automatizovaných procesoch, je použitie malých a priemyselných tlmičov nárazov. Vďaka lineárnym charakteristikám sú hydraulické komponenty lepšie ako iné tlmiace riešenia, pokiaľ ide o rýchle, bezpečné a presné spomalenie pohybujúcich sa hmôt. Kľúčom k úspechu mimoriadne výkonných tlmiacich prvkov v priemyselnom použití je know-how konštruktérov tlmičov, simulačné techniky a desaťročia ďalšieho vývoja v oblasti tesnenia a kvapalinovej techniky.

Automatizácia v poslednom čase rýchlo napreduje vďaka novému vývoju v oblasti elektronického zberu a spracovania signálov, ako aj dátovej komunikácie. Aj vďaka výkonnejšej technológii pohonov sú spoločnosti schopné rozšíriť stupeň automatizácie pre malé série a prototypovú a kusovú výrobu. Mnohé spoločnosti napríklad používajú automatizované procesy, z ktorých niektoré zahŕňajú veľmi rýchle pohyby s veľmi veľkými zotrvačnými silami. Načo je však najlepšia technológia pohonu a snímačov, ak je kinetická energia pohybujúcich sa hmôt príliš veľká na to, aby ju elektrické komponenty alebo pneumatika okamžite spomalili? A čo ak sú systémy a stroje paralyzované výpadkami prúdu alebo hackerskými útokmi počas plného pohybu? Pre tieto a ďalšie prípady konštruktéri používajú hydraulické komponenty, napríklad priemyselné tlmiče nárazov. Tie sú integrované napríklad do otočných stolov a umožňujú vysokú rýchlosť výroby vďaka presnému spomaleniu pri každom cykle. V otočných ramenách a portálových systémoch spoľahlivo brzdia lineárne pohyby a podporujú rýchly presun časovo kritických komponentov z jednej pracovnej stanice na druhú. Spoločnosť ACE Stoßdämpfer GmbH vyrobila prvé nastaviteľné priemyselné tlmiče pre výrobcov automobilov v blízkosti Detroitu v USA pred takmer 60 rokmi. Dnes je spoločnosť so sídlom v nemeckom Langenfelde súčasťou skupiny STABILUS Group a ponúka nielen tlmiče nárazov, ale aj komponenty, ako sú priemyselné plynové pružiny, rotačné brzdy, upínacie prvky a mnohé ďalšie riešenia vrátane riešení na odľahčenie vibrácií. Ústrednou oblasťou podnikania zostali malé a priemyselné tlmiče nárazov. V neposlednom rade aj preto, že jedinečné know-how neustále rozširujú vývojoví inžinieri v USA a Európe.

Séria MAGNUM:

Ukážkovým príkladom je sériaMAGNUM, ktorá sa nepretržite vyvíja už 20 rokov. Je navrhnutý pre vysoké nároky a flexibilitu a pozostáva zo šiestich rodín nastaviteľných a samonastaviteľných priemyselných tlmičov strednej veľkosti s celkovo 17 rôznymi základnými typmi. Každá rodina výrobkov pokrýva rôzny rozsah požiadaviek. K dispozícii sú napríklad špeciálne priemyselné tlmiče nárazov s obzvlášť vysokou absorpciou energie, kompaktným dizajnom a plynulým nastavovaním, ako aj modely pre extrémne vysoké a nízke teplotné rozsahy.

Zo skladu sú k dispozícii aj verzie z nehrdzavejúcej ocele pre špeciálne hygienické predpisy potravinárskeho priemyslu alebo zdravotníckej techniky. Tieto komponenty, ktoré sú medzi používateľmi považované za referenčnú triedu tlmičov, majú jedno spoločné: spomaľujú plynulo a konštantne počas celého zdvihu. Výsledkom je maximálna ochrana celkovej konštrukcie a umožňuje rýchlejší pohyb strojov a systémov. Ďalšou výhodou mäkkého spomaľovania hydraulických tlmičov je výrazne tichšia prevádzka.

Kľúčom k týmto výhodám je jedinečná technológia tlmenia, ktorej prvou súčasťou je tlakové puzdro. Zabezpečuje, že nárazová hmota uvádza do pohybu olej, ktorý sa v nej používa, a v konečnom dôsledku premieňa kinetickú energiu na tepelnú energiu pri takmer konštantnom hydraulickom tlaku. Trh si vyžaduje, aby sa to dosahovalo čoraz rýchlejšie, pretože sa očakáva, že konštrukcie budú čoraz účinnejšie a rýchlejšie. Aby to bolo možné v štandardnej rodine výrobkov MC33 až MC64 s príslušnými veľkosťami závitov M33x1,5 až M64x2, inžinieri spoločnosti ACE okrem iného upravili otvory škrtiacej klapky tak, aby sa použitý olej dostal za piest a do kompenzačnej nádrže v čo najkratšom čase. Okrem takéhoto spätného toku oleja a optimalizácie otvorov zohráva rozhodujúcu úlohu pri zvyšovaní taktov aj skrátenie zdvihu. Úpravy napríklad umožňujú spoločnosti z Langenfeldu ďalej zvyšovať už aj tak dobré hodnoty z hľadiska absorpcie energie na zdvih pre jednotlivé modely zo 170 Nm na 6 780 Nm a rýchlosti nárazu z 0,02 na 5 m/s za sekundu. Konkrétne sa realizovali aplikácie podľa požiadaviek zákazníka s rýchlosťou nárazu 30 m/s a absorpciou energie zvýšenou až o 250 percent. Vďaka know-how spoločnosti ACE a špecifickej vysokokvalitnej konštrukcii prvkov stroja možno tieto zvýšenia realizovať nielen s tlmičmi MAGNUM, ale aj s malými tlmičmi a bezpečnostnými tlmičmi od spoločnosti ACE. Takéto skokové zvýšenie výkonu sa potom realizuje v každom prípade na základe špecifických požiadaviek zákazníka a v úzkej koordinácii s príslušnými aplikačnými partnermi.

Modulárny systém vrátane jedinečných simulačných techník

Aby spoločnosť ACE optimálne splnila individuálne požiadavky, spolieha sa okrem desaťročí skúseností a znalostí svojich inžinierov aj na simulačný softvér. To umožňuje výskumnému a vývojovému tímu z Porýnia simulovať a meniť množstvo parametrov. Okrem individuálnej cenovej ponuky sa zákazníkom poskytujú rôzne hodnoty a grafy, ako napríklad krivky spomalenia, časového posunu alebo krivky podpornej sily a posunu. Okrem vlastností tlmičov a ich správania sa pri spomalení sú do simulácií zahrnuté aj ďalšie relevantné komponenty konštrukcie. Predovšetkým ide o použité pohony, ktoré generujú energiu, ktorá sa musí v ďalšom priebehu rozptýliť. V druhom rade sa podrobne skúmajú prevádzkové podmienky. Pre aplikácie v extrémnych podmienkach mimo štandardného teplotného rozsahu -12 °C až 66 °C preto spoločnosť ACE ponúka rôzne oleje a tesnenia, ktoré môžu byť navrhnuté pre 150 °C v hornom a -50 °C v dolnom rozsahu. Pre potravinársky priemysel je možné ponúknuť aj varianty kompatibilné s čistými priestormi s potravinárskym olejom a schválením NSFH1, ktoré sa vopred simulujú. Varianty s ochranou proti korózii z nehrdzavejúcej ocele umožňujú použitie v obzvlášť agresívnom prostredí alebo v oblastiach, kde je dôležitý aj vizuálny vzhľad. Rozsah možných aplikácií dopĺňa špeciálne príslušenstvo. Napríklad predpätie skrutiek

umožňuje nárazy až do uhla 25 stupňov bez negatívnych účinkov na technológiu tesnenia a životnosť tlmičov. Aj toto sa dá vopred presne vypočítať a predvídať tak úspešnosť opatrenia. To isté platí aj pre použitie PU hláv na dodatočnú ochranu proti hluku.

Vďaka tomuto jedinečnému modulárnemu systému v kombinácii s inžinierskym know-how a simulačným softvérom dokáže spoločnosť ACE pri každom návrhu zabezpečiť najvyšší možný stupeň individuality v automatizácii a na želanie zákazníka transformuje vysokokvalitné štandardné priemyselné tlmiče na riešenia šité na mieru.

Viac noviniek

Digitalizácia a prístup štíhleho manažmentu sa v mnohých spoločnostiach považujú za vítanú zoštíh...

Pri testovaní invalidných vozíkov výrobcovia z pochopiteľn&ya...

Špecialisti na núdzové zastavenie oslavujú premiéry vo filme a televízii
Pokiaľ ide o technológiu priemyselného tlmenia, spoločnosť ACE je jedným z prvých kontaktov pre väčšinu inžinierov a konštruktérov na celom svete. Bez ohľadu na to, aké otázky majú odborníci v týchto dňoch, spoločnosť ACE na ne vždy rýchlo odpovie, a to buď online, alebo prostredníctvom osobného kontaktu na mieste.

V konštrukcii invalidných vozíkov je ešte veľa priestoru na zlepšenie. Dôkazom toho je jednonápra...