Katalóg

ACE Stoßdämpfer GmbH

  • RoHS
  • Reach
  • DIN ISI 9001:2015

30.09.2022 02:09

Tlmiče ACE: Konštrukčné a nárazové tlmiče: bezpečnosť na ceste 7

Vďaka siedmej osi sú roboty v mnohých výrobných závodoch mobilnejšie a majú väčší dosah. Aby nehody nezničili tento nárast produktivity, EXPERT-TÜNKERS GmbH už roky spolupracuje so spoločnosťou ACE Stoßdämpfer GmbH na ochrane koncových pozícií

Požiadavky na rýchlosť a mobilitu automatizačných riešení sa zvyšujú. Jedným zo špecialistov na automatizované výrobné procesy je skupina Tünkers. Ako rodinná firma druhej generácie ponúka riešenia z vlastných výrobných zariadení a know-how, ktoré získala za desaťročia. Spoločnosť Tünkers poskytuje inžinierom a konštruktérom na celom svete osvedčené produkty pre bežné funkcie v prostredí robotov, ako je upínanie, obrábanie a preprava. Robustné moduly s nízkymi nárokmi na údržbu sú navrhnuté aj pre extrémne prevádzkové podmienky vo veľkovýrobe v automobilovom a dodávateľskom priemysle. Modulárny systém obsahuje pohon, prevodovku, riadenie procesu a vhodné rozhrania a plne mapuje funkcie, ako je napríklad upínanie alebo dopravovanie.

Inovácia, spoľahlivosť a presnosť v oblasti automatizačnej techniky sú kľúčové aj pre dcérsku spoločnosť EXPERT-TÜNKERS. Portfólio, ktoré pôsobí aj na celom svete, sa zameriava na rotačné stoly a prepravnú techniku, pričom sa čoraz viac vyvíjajú riešenia podľa požiadaviek zákazníkov. Jedným z produktov, ktorý spája osvedčené aj inovatívne, je siedma os spoločnosti Lorsch z Hesenska. Ide o dodatočnú posuvnú os. Siedma os zvyšuje mobilitu a dosah v robotike. Riešenie tak umožňuje nielen rýchly presun robotov do príslušného pracovného priestoru, ale aj ich presné navádzanie na paralelné operácie riadené dráhou. To znamená, že robot môže vykonávať niekoľko pracovných krokov na rôznych miestach, čo vedie k rýchlejším procesom, hospodárnejšej prevádzke a šetreniu zdrojov.

Požiadavka: Nízkonákladové, na prúde nezávislé bezpečnostné zariadenie koncovej polohy

EXPERT-TÜNKERS sa spolieha na modulárnu konštrukciu odolnú voči krúteniu pre rýchle a presné posúvanie osí, ktorá umožňuje vysokú presnosť procesu aj pri dĺžke 30 metrov. Pohon zabezpečuje šikmý ozubený hrebeň s tvrdenými bokmi, robustný, nastaviteľný vodiaci systém a servomotor integrovaný do vozíka robota. Okrem aplikácií v blízkosti podlahy sú mysliteľné aj prejazdné geoformy a vďaka skúsenostiam s valčekovými otočnými stolmi možno siedmu os vytvoriť aj ako oblúk (obr. 1). Či už so zákrutou alebo bez nej, v každom prípade sa treba vyhnúť havárii v koncových polohách. V opačnom prípade hrozia okrem opráv robotov a celkovej konštrukcie aj nákladné prestoje.

Z tohto dôvodu hľadal konštrukčný tím prejazdovej osi počas vývojovej fázy ochranu, ktorá by fungovala nezávisle od elektrickej energie. Pre EXPERT-TÜNKERS prichádzala ako dodávateľ rovnako malých a dôležitých komponentov do úvahy len spoločnosť, ktorá spĺňa najvyššie štandardy kvality a odolnosti. Zároveň bolo potrebné nájsť lacné riešenie.

Projektanti zistili, že tieto požiadavky spĺňa spoločnosť ACE Stoßdämpfer GmbH z Langenfeldu: "Zo spolupráce v minulosti sme vedeli, že v spoločnosti ACE je okrem kvality výrobkov často rozhodujúcim faktorom aj servis. V priebehu projektu sme sa v tom utvrdili," približuje Nuno Martins, medzinárodný inžiniersky koordinátor spoločnosti EXPERT-TÜNKERS. Z návrhu vyplynulo, že na oboch koncoch cesty je potrebné zohľadniť rôzne kľúčové údaje. Napríklad pri maximálnom krútiacom momente pohonu približne 400 Nm bolo potrebné na jednom konci úspešne spomaliť 2 500 kg pri rýchlosti 2 m/s a 4 000 kg pri rýchlosti 1 m/s. Z tohto dôvodu boli na začiatku projektu v oboch koncových polohách nainštalované bezpečnostné klapky TUBUS od spoločnosti ACE typu TC134-146-S.

Riešenie: Nové jednosmerné tlmiče nárazov pre núdzové zastavenie

Po dodaní týchto komponentov zostali Nuno Martins a spoločnosť ACE v kontakte, ako uvádza: "Spoločnosť ACE nás včas informovala o tom, že sa na trh chystá nová séria výrobkov, ktorá v našom prípade sľubuje ešte zaujímavejší pomer ceny a výkonu." Hovoríme o tlmičoch nárazov ACE. Na rozdiel od vyššie uvedených tlmičov TUBUS nie sú tieto strojové prvky od spoločnosti ACE reverzibilné, pretože sú vyrobené zo špeciálnych hliníkových alebo oceľových rúrok. Tieto nevratné bezpečnostné tlmiče sa počas nárazu deformujú do vopred definovaného tvaru a chránia konštrukcie ako deformačná zóna s rovnomerným rozptylom energie na úrovni 98 %. Vhodné komponenty pre koncové polohy siedmej nápravy od spoločnosti EXPERT-TÜNKERS, ktoré sú k dispozícii v desiatich základných typoch s vonkajším priemerom 87,5 mm v hliníkových verziách alebo 63 mm a 38 mm v oceľových verziách, sa našli rýchlo. Ich maximálny zdvih je v závislosti od typu od 45 mm do 160 mm. Nízke podporné sily od 13 000 N do 70 000 N rozhodujúcim spôsobom prispievajú k zabezpečeniu stavieb v koncových pozíciách.

Ďalšou rozhodujúcou výhodou pre používateľov obrábacích strojov, dopravníkových systémov alebo, ako v tomto prípade, v robotickej technike je na jednej strane rozsah možných absorpcií energie od 670 Nm/zdvih do 11 200 Nm/zdvih. Na druhej strane, po nehode možno z deformácie jednosmerného prvku rekonštruovať udalosť havárie a v lepšom prípade jej v budúcnosti predísť. Keďže ich výmena je rýchla a jednoduchá, táto aplikácia ilustruje, ako sa dajú špecifické požiadavky zákazníkov realizovať do bodky rozšírením sortimentu výrobkov spoločnosti ACE Stoßdämpfer GmbH. "Vďaka spolupráci so spoločnosťou ACE sa nám podarilo vytvoriť skutočne vhodné bezpečnostné riešenie koncovej polohy pre siedmu nápravu vo všetkých ohľadoch," pozitívne sumarizuje EXPERT-TÜNKERS.

Viac noviniek

Pri testovaní invalidných vozíkov výrobcovia z pochopiteľn&ya...

Špecialisti na núdzové zastavenie oslavujú premiéry vo filme a televízii
Pokiaľ ide o technológiu priemyselného tlmenia, spoločnosť ACE je jedným z prvých kontaktov pre väčšinu inžinierov a konštruktérov na celom svete. Bez ohľadu na to, aké otázky majú odborníci v týchto dňoch, spoločnosť ACE na ne vždy rýchlo odpovie, a to buď online, alebo prostredníctvom osobného kontaktu na mieste.

V konštrukcii invalidných vozíkov je ešte veľa priestoru na zlepšenie. Dôkazom toho je jednonápra...

Úľava pri manipulácii a prestavbe: univerzálny skrutkovač s plynovou ťažnou pružinou a štrukturálnymi tlmičmi od spoločnosti ACE
v univerzálnom skrutkovači spoločnosti Metallatelier GmbH