Katalóg

Arno Arnold GmbH

  • DIN EN ISO 9001:2015

02.01.2024 14:01

Arno Arnold zaisťuje bezpečnosť aj zhora

Ak sa v automatizácii vyžaduje bezpečnosť, často sa používajú kryty strojov, t. j. dodatočné ochranné zariadenia. Arno Arnold svojím konceptom strechy predstavuje akúsi "modulárnu" stavebnicu pre strešné kryty.

Bezpečnosť ( lat. securitas) označuje stav, ktorý je bez neprijateľných rizík alebo sa považuje za stav bez nebezpečenstva. V prípade technických konštrukcií alebo objektov sa bezpečnosť vzťahuje na stav predpokladaného bezproblémového a bezrizikového fungovania. Nepriama bezpečnosť sa vzťahuje na riešenia, ktorými dodatočné ochranné zariadenia odvracajú možné nebezpečenstvo. Napríklad kryty strojov na sústruhoch zabraňujú nebezpečenstvu od pohybujúcich sa častí a zabraňujú nebezpečným vonkajším zásahom.

Či už ide o konštrukciu vozidiel, alebo továrne na výrobu chleba, mnohé výrobné funkcie sú v súčasnosti plne automatizované. Automatizácia týchto procesov zlepšuje kvalitu výrobkov a zároveň zvyšuje výkonnosť. Ako je to však s funkčnou bezpečnosťou týchto systémov na ochranu ľudí a životného prostredia? Bezpečnosť v automatizácii preto dnes znamená aj používanie správnych ochranných systémov alebo flexibilných ochranných krytov prispôsobených príslušnej aplikácii. Z toho vyplýva potreba kompletného uzavretia stroja.

Trendom sú dnes zväčša voliteľné strešné kryty, ktoré možno v prípade potreby pozitívne pripojiť k existujúcej zadnej stene. Výhodou je, že triesky, chladiace kvapaliny a výpary možno zadržať pri ich zdroji, personál je chránený a znižuje sa aj hladina hluku.

Sú tu však aj nevýhody: Obrábacie stroje sú často závislé od prístupu zvonku, napríklad pri výmene obrobku. V prípade veľkých a ťažkých obrobkov alebo vzájomne prepojených a plne automatizovaných výrobných liniek sa používajú aj rôzne manipulačné zariadenia.

Bezpečný ochranný kryt vnáša svetlo do deja
Arno Arnold predstavuje samonosný, priehľadný strešný kryt Roover. Ako strecha pre obrábacie stroje otvára prístup k pracovnému stolu na bezbariérové nakladanie žeriavom.

Roover je priehľadný a prepúšťa do tmy strojovne dostatok svetla, čo používateľovi okrem ergonomických výhod z dlhodobého hľadiska umožňuje ušetriť náklady na prevádzku a údržbu osvetlenia pracoviska. Krištáľovo čisté priehľadné prvky sú vyrobené z termoplastického materiálu, ktorý ponúka vysokú mechanickú pevnosť a veľmi dobrú chemickú odolnosť. V spojení s vedenými hliníkovými lištami možno dosiahnuť voľne stojace šírky až do 6500 mm. Vďaka hladko sa pohybujúcemu vedeniu s guličkovými ložiskami sa pohyblivá hmotnosť dodatočne nezvyšuje klzným trením, čo má pozitívny vplyv na presnosť procesu.

Počas pohybu sa prvky skladajú ako vlnovec. Lmin na jedno zloženie zostáva rovnaká pre všetky šírky. Na okrajoch sa stieracie kefky starajú o utesnenie medzi strešným krytom a kabínou a zároveň chránia vedenie za vlnovcom pred znečistením.

Trik so sklopnou strechou
Dnes sú vysoko výkonné obrábacie stroje úplne uzavreté. To pomáha chrániť obsluhujúci personál. Zohľadňuje aj skutočnosť, že chladiaca kvapalina a triesky v pracovnom priestore neustále menia smer a intenzitu.

Tieto kryty však majú vážnu nevýhodu vždy, keď je potrebné stroj prestaviť a naložiť naň viac alebo menej objemné obrobky a zariadenia. Pri mnohých typoch strojov sa toto nakladanie najlepšie vykonáva zhora. Tak prišiel Arno Arnold s myšlienkou sklopnej strechy. Generálny riaditeľ Simone Weinmann-Mang vysvetľuje, ako to funguje: "S naším ochranným krytom Moover riešime zdanlivý rozpor medzi optimálnym krytím strechy a zaťažením žeriavu bez toho, aby sme potrebovali ďalší priestor."

Počas bežnej prevádzky strecha spoľahlivo plní svoju funkciu ochranného krytu. Ak je však potrebné zaťaženie žeriavom, kryt sa dá sklopiť nahor pomocou otočného mechanizmu. To umožňuje sprístupniť pracovný priestor na nakladanie žeriavom na ktoromkoľvek mieste stroja. Pohon môže byť buď integrovaný do krytu, alebo to môže urobiť zákazník sám.

Výhodou tohto riešenia je, že nakladanie žeriavom sa dá realizovať aj so strešným krytom.

Svetlo v tme

Panoramatická strecha je novinkou v spoločnosti Arno Arnold. Na optimalizáciu osvetlenia interiéru bol pre strešný kryt vyvinutý priehľadný materiál. To znamená, že existujúce zdroje svetla môžu teraz svietiť do priestoru obrábania zvonku. Výhoda: Nie je potrebné vnútorné osvetlenie.

Teleskopické panely bez vlnovca
Ochranné kryty bez vlnovca, ktoré Arno Arnold nazýva Strapano, zabezpečujú bezpečnosť a ochranu. Minimálna dĺžka krytu pri zasunutí je v tomto prípade mimoriadnou výhodou.

Vďaka minimalizácii počtu dielov a redukcii na niekoľko materiálov sú hmotnosti, ktoré treba premiestniť, veľmi nízke. Strapano spĺňa všetky požiadavky z hľadiska spoľahlivosti, trvanlivosti, dynamiky, presnosti a nákladov. Modulárna konštrukcia je mimoriadne zaujímavá. Tá umožňuje výmenu jednotlivých teleskopických panelov alebo rozšírenie krytu bez potreby použitia náradia.

Zhrnutie
Pokiaľ ide o strešné kryty a nakladanie žeriavom, projektant stojí pred akýmsi "kvadratúrou kruhu". Arno Arnold svojím konceptom strechy predstavuje akúsi "modulárnu" stavebnicu pre strešné kryty. Tie možno použiť samostatne ako strechu v rôznych typoch strojov alebo so zadnou stenou či na dodatočnú montáž.

Viac noviniek

ArnoPure ponúka rovnováhu medzi ochrannou funkciou, vysokou plynulosťou chodu a dlhou životnosťou...