Katalóg

Supfina Grieshaber GmbH & Co. KG

Supfina Grieshaber GmbH & Co. KG

  • DIN EN ISO 9001:2015
  • DIN EN ISO 14001:2015

Supfina Grieshaber GmbH & Co. KG

  • DIN EN ISO 9001:2015
  • DIN EN ISO 14001:2015

12.02.2024 14:02

Autonómna výroba - celé odvetvie musí dobehnúť

Priemysel valivých ložísk zaostáva, pokiaľ ide o autonómnu výrobu

Čoraz menej ľudí musí produkovať čoraz viac. To je už dlhodobý trend z minulosti, ktorý bude pokračovať aj v budúcnosti. Dokonca sa stane nevyhnutnou potrebou. Súčasné výrobné koncepcie v priemysle valivých ložísk si vyžadujú vysokokvalifikovaný personál, a to aj alebo najmä vtedy, keď sú vysoko automatizované. Ľudia sú potrební na obsluhu, nastavovanie a optimalizáciu.

Čo sa však stane, keď ľudia jednoducho nebudú k dispozícii?

. Jedným z pozorovaní, ktoré možno z rôznych dôvodov konštatovať na celom svete, je nedostatok zamestnancov. Či už ide o nedostatočné vzdelanie, konkurenciu medzi spoločnosťami alebo jednoducho o celú generáciu, ktorá nechce pracovať v tradičnom výrobnom prostredí, výsledok je rovnaký.

Keďže tento problém sa netýka len ložiskového priemyslu, ale aj všetkých ostatných priemyselných odvetví a sektorov, v posledných rokoch došlo k rýchlemu nárastu vývoja. Autonómna výroba je už dlho štandardom v mnohých priemyselných odvetviach. V priemysle valivých ložísk je však stále málo rozšírená alebo vôbec neexistuje. Práve tu musí výrobné prostredie pre komponenty valivých ložísk dobehnúť, aby si dlhodobo udržalo konkurencieschopnosť.

Dôvodom boli doteraz špeciálne požiadavky tohto odvetvia. Vysoká flexibilita, rôznorodosť dielov s malými veľkosťami a množstvami sérií doteraz viedli ku konvenčným výrobným štruktúram. Najmä v segmente priemyselných ložísk. Hoci sa do automatizácie investovalo veľa, automatizácia nemusí nevyhnutne znamenať autonómiu. V jednotlivých prípadoch boli implementované aj autonómne systémy, čo však zvyčajne viedlo k veľmi zložitým technickým riešeniam.

Ak sa pozrieme trochu ďalej ako len na priemyselné prostredie alebo priemyselnú výrobu, tento megatrend sa stáva ešte jasnejším. Sektor logistiky je na čele s autonómnymi distribučnými centrami. Alebo sa pozrieme na poľnohospodárstvo, kde sa už dlho vyvíjajú a používajú autonómne stroje na zber úrody. Dosiahnuť to isté alebo dokonca viac s menším počtom ľudí je spoločným menovateľom.


Dôsledný vývoj rieši megatrend

Spoločnosť Supfina Grieshaber je už desaťročia dodávateľom a partnerom vo vývoji medzinárodného priemyslu valivých ložísk a pomohla formovať mnohé trendy z minulosti. Bolo preto zrejmé, že spoločnosť Supfina sa bude venovať aj tejto trendovej téme. Aby bolo možné zmapovať výrobný reťazec krúžku valivého ložiska, je potrebné samostatne zmapovať aj proces superfinišovania. A práve v tomto procesnom kroku superfinišovania vznikajú pri realizácii konkrétne prekážky. Východiskom spoločnosti Supfina boli aj existujúce riešenia, ako napríklad osvedčené série RacePro a RaceFlex. Hoci sa dajú používať veľmi flexibilne a majú aj vysoký stupeň automatizácie, tieto stroje sú navrhnuté tak, aby hlavnú úlohu zohrávali ľudia. Procesy nastavovania, výrobné sekvencie, ako je výmena nástrojov, a interakcia s riadiacim systémom sú optimalizované pre obsluhu.

Ide o stroje, ktoré zapadajú do dnešnej výrobnej štruktúry, ale nespĺňajú požiadavky autonómneho prístupu.

Modulárny rad Supfina Race je preto novým prírastkom do portfólia. Vo veľmi úzkej spolupráci s našimi zákazníkmi bolo toto systémové riešenie systematicky vyvíjané pre autonómnu a bezobslužnú prevádzku. Všetky kľúčové výrobné procesy sú automatizované. Proces výmeny dávky alebo mechanického nastavenia, výmena nástrojov alebo dokončovacích kameňov vo výrobe a klasická manipulácia s komponentmi sú mapované 24 hodín denne, 7 dní v týždni bez obsluhy. Už názov série odráža jej modulárnu konštrukciu, ktorá umožňuje mapovať širokú škálu funkcií. To následne rieši rôznorodé požiadavky na procesy vo vzťahu k rôznym typom valivých ložísk. Konfigurácia sa dá prispôsobiť konštrukciám ložísk, ako sú napríklad valčekové ložiská, kužeľové ložiská, súdečkové ložiská alebo guľôčkové ložiská, a dá sa kedykoľvek rozšíriť spôsobom, ktorý je odolný voči budúcnosti.

Aby bolo možné realizovať uvedené funkcie z technického hľadiska, je stroj vybavený funkciami, ktoré celý proces umožňujú v praxi. Prvky stroja, ako je pohon obrobku, držiak bloku, systém centrovania a manipulácia s obrobkom, sú navrhnuté s automaticky ovládanými rozhraniami. Tieto a súvisiace prvky možno zo stroja vybrať a vrátiť doň pomocou 6-osového robota. Robot preto zohráva pri realizácii ústrednú úlohu. Samotný robot však nestačí. Iba spojením robota a spracovateľského stroja do jedného celku možno vytvoriť prakticky realizovateľné riešenie.

V neposlednom rade hrá rozhodujúcu úlohu aj celá dátová komunikácia. Ak nie je k dispozícii operátor, ktorý by mohol zadávať údaje o obrobku a spracovaní na riadiacej jednotke, musia sa tieto údaje prenášať prostredníctvom rozhraní do IT infraštruktúry.


Význam ďaleko presahuje oblasť Superfinish

Pre používateľa takéhoto systému však nemožno Superfinish stroj vnímať izolovane. Rozhodujúca je interakcia medzi strojom, ktorý vykonáva konečný krok spracovania, a celou výrobnou linkou alebo bunkou. Okrem toho sa do plánovania takejto výrobnej štruktúry musia zahrnúť aj prevádzkové a logistické procesy. Spôsob, akým sú obrobky a nástroje sprístupnené systému, je len niekoľko príkladov kľúčových otázok, ktoré presahujú samotný stroj.

Pri pohľade na všetky tieto témy z dnešného pohľadu sa vysoko flexibilná a autonómna výroba valivých ložísk javí ako veľmi dlhý skok do budúcnosti. Niekomu sa tento skok bude zdať príliš vzdialený. Niektoré spoločnosti však už tento obrovský skok do budúcnosti urobili a prvé stroje zo série Supfina Race Modular boli dodané.

Na záver zostáva povedať, že formovanie tejto zmeny v priemysle valivých ložísk si vyžaduje angažovanosť celého odvetvia vrátane súvisiaceho strojárskeho sektora.

Viac noviniek

Spoločnosť Supfina je zákazníkom Hero 2024 v rámci CAD systému Solid Edge spoločnosti Siemens.

"Ako jeden z popredných poskytovateľov riešení pre povrchovú úpravu bude tím spoločnosti Supfina na tohtoročnom veľtrhu Global Industrie v Lyone v hale 4, stánok C156, záujemcom prezentovať novinku - superfinišovací stroj Supfina Fact."
"Ako jeden z popredných poskytovateľov riešení pre povrchovú úpravu bude tím spoločnosti Supfina na tohtoročnom veľtrhu Grindtec v Lipsku v hale 5 v stánku E04 individuálne radiť záujemcom vo všetkých otázkach týkajúcich sa brúsenia dvojitých povrchov."
Áno, a to hneď niekoľkokrát!
"Riešenia pre vysoko presnú povrchovú úpravu" - to je motto stánku C10 s rozlohou 132 m2 spoločnosti Supfina v hale 10 na veľtrhu GrindingHub od 17. do 20. mája v Stuttgarte.

06.12.2021 02:00

Supfina je vynikajúca ...
Spoločnosť Supfina získala 3. miesto v tohtoročnej súťaži ife Award 2021 "Innovationspreis Losgröße 1+".