Katalóg

ACE Stoßdämpfer GmbH

  • RoHS
  • Reach
  • DIN ISI 9001:2015

18.03.2024 01:03

Dizajn pri pádových skúškach: Mladý strojársky talent sa spolieha na tlmiče od spoločnosti ACE

Pri testovaní invalidných vozíkov výrobcovia z pochopiteľných dôvodov hrajú na istotu. Preto traja strojní inžinieri neriskovali, keď ich renomovaná spoločnosť Meyra poverila vývojom zariadenia na testovanie invalidných vozíkov pri páde - na ochranu svojej konštrukcie sa spoliehali na miniatúrne tlmiče nárazov od spoločnosti ACE.

Arne Hankemeier, Julian Raimann a Tobias Ridder absolvovali svoje vzdelanie ako štátne certifikovaní technici so špecializáciou na strojárstvo v rámci kurzu odbornej prípravy v prevádzke na Felix-Fechenbach-Berufskolleg v Detmolde. Volker Geise je tam zodpovedný za pedagogické riadenie. Ako nás ubezpečil, špecializácia strojárska technológia na technickej škole kladie veľký dôraz na prácu orientovanú na prax. Preto privítal plán svojich troch absolventov úzko spolupracovať so spoločnosťou MEYRA GmbH, ktorá je súčasťou medzinárodne pôsobiacej skupiny MEYRA Group z Kalldorfu, v rámci ich záverečných prác. Táto spoločnosť je jedným z popredných svetových výrobcov vysokokvalitných invalidných vozíkov a preslávila sa aj ako dodávateľ rehabilitačných pomôcok. V súlade s vlastným tvrdením "Hýbeme ľuďmi" zamestnanci spoločnosti MEYRA podporujú a motivujú mnohých ľudí so zdravotným postihnutím na celom svete, aby dosiahli väčšiu mobilitu a nezávislosť. MEYRA spája odborné znalosti a skúsenosti jednotlivých kľúčových kompetencií s cieľom získať nové perspektívy a vyvinúť inovatívne riešenia. Neustály dialóg s postihnutými a s odborníkmi z oblasti medicíny, terapie a starostlivosti, ako aj úzka spolupráca s predajcami zdravotníckych potrieb umožňujú vývoj produktov orientovaných na prax.

Tento holistický a na prax orientovaný prístup spoločnosti MEYRA bol veľmi v súlade s učebnou skupinou na Felix-Fechenbachs-Berufskolleg a cesta k ďalšej generácii technikov aj tak nie je ďaleko. Tobias Ridder, jeden z troch mladších zamestnancov, totiž pracuje ako konštruktér v oddelení výroby invalidných vozíkov na mieru. Spolu s Arne Hankemeierom a Julianom Raimannom vyvinul ako svoj záverečný projekt stojan na skúšanie pádu invalidných vozíkov, ktorý je určený na testovanie nosnosti najmä nových modelov.


Vyžaduje sa vysoká nosnosť

Toto skúšobné zariadenie je navrhnuté tak, že každá skúšobná vzorka sa zaťaží maximálnou prípustnou hmotnosťou a vrazí do skúšobného stojana. Príslušný invalidný vozík sa potom zafixuje na chápadle, zdvihne sa pomocou pneumatiky a po odblokovaní sa spustí z vopred definovanej výšky. Na tlmenie sily nárazovej dosky zdvíhacieho zariadenia a ochranu konštrukcie prišli traja technici s nápadom nainštalovať tlmiče nárazov. Koniec koncov, mala sa preukázať nielen stabilita vozíkov, ale aj samotné testovacie zariadenie malo byť stabilné a nemalo sa opravovať už po niekoľkých cykloch. Ďalším argumentom v prospech hydraulických tlmiacich prvkov bolo, že vďaka svojej lineárnej charakteristike netrpia účinkami spätného rázu. To zabezpečuje, že už aj tak časovo náročná pádová skúška sa príliš nepredlžuje. "Vďaka prezentácii spoločnosti ACE Stoßdämpfer GmbH, ktorej sme sa mohli zúčastniť v rámci výučby, sme vedeli, že tlmiče nárazov nielen lepšie riešia úlohy, ktoré sú im určené z hľadiska ich tlmiacich vlastností.prispievajú aj k tomu, že testovanie je tichšie ako napríklad pri tlmení oceľovými pružinami alebo gumovými nárazníkmi," spomína Arne Hankemeier. Keďže potenciálne prípady sa dajú kedykoľvek zobraziť na domovskej stránke www.ace-ace.de a príslušné výrobky sa dajú aj priamo objednať, študentský tím sa obrátil na spoločnosť ACE v Langenfelde. Na ich radosť predajní technici nielenže potvrdili konštrukčné údaje študentov, ale im aj bezplatne poskytli vzorky štyroch malých tlmičov. Tento prístup je v spoločnosti ACE už roky štandardnou praxou, pretože spoločnosť zistila, že takéto podporné opatrenia a spolupráca s mladými akademikmi a technickými vysokými školami často vedú k inovatívnym riešeniam a dokonca k novým sériám výrobkov. V neposlednom rade majú výrobca invalidných vozíkov MEYRA aj spoločnosť ACE ako dodávateľ všetkých druhov tlmiacich riešení rovnaký cieľ: poskytovať zákazníkom poradenstvo a podporu, aby mohli čo najviac robiť samostatne.


Hydraulické tlmiace prvky riešia problémy

Po tom, čo tím dostal štyri miniatúrne tlmiče MC25EUM od spoločnosti ACE, sa všetko udialo veľmi rýchlo: hydraulické komponenty sú vďaka svojej kompaktnej konštrukcii predurčené na rýchlu integráciu do existujúcich konštrukcií. Tlmiče sú k dispozícii vo verziách s valivou membránou a bez nej a optimalizujú širokú škálu strojov rýchlym a nedeštruktívnym brzdením hmôt. Zákazníci si môžu vybrať medzi nastaviteľnými a samonastaviteľnými verziami. V prípade spoločnosti Detmold boli použité samonastavovacie typy. Vonkajšie telesá tlmičov, ktoré sú vyrobené z pevného materiálu, sú naplnené teplotne stabilným olejom a majú aj integrovaný pevný doraz. Prvky stroja sú tiež bezúdržbové. Použité modely sú vhodné na absorpciu energie 2,8 Nm/zdvih so zdvihom 6 mm. Tímová práca troch absolventov odbornej školy fungovala počas celého projektu perfektne. Tobias Ridder bol zodpovedný za dizajn, zatiaľ čo Arne Hankemeier a Julian Raimann za layout a dokumentáciu. Integrácia štyroch komponentov od spoločnosti ACE bola nakoniec malým cvičením, hovorí Arne Hankemeier a vyvodzuje tento pozitívny záver: "Pomocou jemného závitu sme dokázali presne vykonať nastavenie a pomocou poistnej matice ho spoľahlivo udržať v nastavenej polohe. Tlmiče spoľahlivo, ticho a rýchlo tlmia prípustné zaťaženie a v plnej miere plnia svoj účel. Pozitívnu skúsenosť máme aj s tým, že veľké zaťaženie sa dá takmer nehlučne a bez odskoku spomaliť aj v najmenšom priestore."


Viac noviniek

Digitalizácia a prístup štíhleho manažmentu sa v mnohých spoločnostiach považujú za vítanú zoštíh...

Špecialisti na núdzové zastavenie oslavujú premiéry vo filme a televízii
Pokiaľ ide o technológiu priemyselného tlmenia, spoločnosť ACE je jedným z prvých kontaktov pre väčšinu inžinierov a konštruktérov na celom svete. Bez ohľadu na to, aké otázky majú odborníci v týchto dňoch, spoločnosť ACE na ne vždy rýchlo odpovie, a to buď online, alebo prostredníctvom osobného kontaktu na mieste.

V konštrukcii invalidných vozíkov je ešte veľa priestoru na zlepšenie. Dôkazom toho je jednonápra...

Úľava pri manipulácii a prestavbe: univerzálny skrutkovač s plynovou ťažnou pružinou a štrukturálnymi tlmičmi od spoločnosti ACE