Katalóg

ACE Stoßdämpfer GmbH

  • RoHS
  • Reach
  • DIN ISI 9001:2015

15.05.2024 01:05

Akcia, TUBUS! Konštrukčné tlmiče od spoločnosti ACE na filmových plánoch

To, čím sú kaskadéri pre filmové hviezdy, sú štrukturálne tlmiče TUBUS pre drahé filmové kamerové systémy: počas akčných scén zvládajú všetko a poskytujú aj preventívnu ochranu pred nehodami. Na rozdiel od kaskadérov tieto polovodičové tlmiče od spoločnosti ACE vydržia bez ujmy viac ako milión tvrdých nárazov a vibrácií. Dostatočný dôvod na to, aby inžinieri filmovej technológie v spoločnosti IDEA VISION GmbH prisúdili týmto tlmičom dôležitú úlohu.

"Nič nie je také dobré, aby sa to nedalo vylepšiť," hovorí Mark Fellinger zo spoločnosti IDEA VISION GmbH. Spoločnosť z bavorského Kolbermooru okrem iného vyvíja, navrhuje a predáva mechanické a elektronické systémy pre filmový priemysel. IDEA VISION sa špecializuje aj na stabilizované kamerové platformy. "Zameriavame sa na kombináciu nemeckých štandardov kvality, maximálnej flexibility pri použití, jednoduchej manipulácie a rýchleho upevnenia na najrôznejšie nosiče," opisuje Fellinger svoju činnosť. Tieto charakteristiky možno aplikovať aj na prácu spoločnosti ACE Stoßdämpfer GmbH z Langenfeldu, takže spolupráca medzi týmito dvoma spoločnosťami v prípade tlmiča nárazov Hybris od spoločnosti IDEA VISION nie je prekvapením.


Problém: Zabezpečenie plynulejších a menej trhavých pohybov kamery
Absorbéry nárazov Hybris sú určené na použitie pod alebo nad profesionálnymi filmovými kamerami, motorizovanými gimbalmi alebo stabilizovanými kamerovými hlavami. Pomocou tohto stabilizačného systému s hmotnosťou 14 kg môžu profesionálne kamerové tímy kompenzovať vibrácie a otrasy, ktoré vznikajú pri filmovaní počas jazdy autom, na motorke alebo na lodi. Nastaviteľná lineárna indukčná brzda a pružinový systém tvoria stabilnú platformu na filmovanie s tlmičmi nárazov Hybris. Vďaka prevádzke, ktorú možno konfigurovať a ovládať prostredníctvom aplikácie, možno systém ovládať bezkontaktne, môže pracovať s vysokou presnosťou a je tiež bez opotrebovania a nezávislý od počasia. Brzdný a tlmiaci výkon je mimoriadne presný vďaka princípu magnetických vírivých prúdov a zabraňuje priamemu mechanickému zaťaženiu všetkých častí systému a súvisiacich komponentov, ako sú kardanové páky alebo kamery. Tie môžu vážiť od 1 kg do 40 kg a sú tlmené tlmičom Hybris Shock Absorber na dráhe pružiny 46 cm. Keďže sa systém často používa v náročných podmienkach, ako je nerovný terén, na mori a na pretekárskych tratiach, konštruktéri hľadali dodatočné tlmenie. To malo zabezpečiť mäkké zastavenie na konci dráhy pružiny, a tým aj zachovanie stabilného obrazu kamery. Požadovaný tlmiaci prvok sa mal použiť aj na obmedzenie maximálneho zdvihu pruženia, keď chceli kamerové tímy natáčať na nerovnom teréne tesne nad zemou. V tomto prípade bolo cieľom zabrániť nežiaducemu nárazu celého systému.


Riešenie: Poradenstvo a testy viedli k vhodným konštrukčným tlmičom

Spoločnosť ACE zvyčajne spolupracuje so zákazníkmi pri určovaní správneho riešenia tlmenia na základe konštrukčných údajov. Mnohé štandardné riešenia je možné navrhnúť aj pomocou výpočtových a konfiguračných nástrojov na webovej stránke spoločnosti ACE: www.ace-ace.de/de/berechnungen.html. Keďže sa však pri filmovaní používajú zariadenia s rôznou hmotnosťou a žiadne dva pohyby kamery nie sú rovnaké, v tomto špeciálnom prípade sa rýchlo ukázalo, že je potrebné nielen kvalitné riešenie tlmenia, ale aj flexibilný dodávateľ. Čoskoro sa ukázalo, že spoločnosť ACE dokáže poskytnúť oboje. Mark Fellinger v Kolbermoore nemal k dispozícii technického experta z nemeckej obchodnej siete spoločnosti so sídlom v Langenfelde, na ktorého by sa mohol obrátiť. Namiesto toho za ním prišiel Hans-Jürgen Greindl, obchodný inžinier spoločnosti ACE zodpovedný za Rakúsko, pretože jeho cesta zo sídla spoločnosti ACE v Linzi bola najkratšia. Keď ho test s malými tlmičmi úplne neuspokojil, Hans-Jürgen Greindl dostal správny nápad: "Keď som videl ľahké hliníkovo-titánové rámy tlmičov Hybris, bolo mi jasné, že sa na ne dajú rýchlo a jednoducho priskrutkovať aj naše štrukturálne tlmiče TUBUS pre každú zákrutu, prakticky vyrobené na mieru." Štrukturálne tlmiče, známe ako TUBUS kvôli ich tvaru pripomínajúcemu rúrku, sú ideálnou alternatívou k hydraulickým malým a priemyselným tlmičom, keď spomalenie nemusí byť absolútne lineárne a presné. Tlmiče TUBUS, ktoré sú k dispozícii ako tlmiče vo viac ako 140 rôznych verziách od spoločnosti ACE, sa používajú na spomaľovanie hmôt, najmä v extrémnych prevádzkových podmienkach. "Vďaka životnosti viac ako milión záťažových cyklov sú vhodné aj pre veľký počet nárazov, ktoré možno očakávať, keďže najmä jednotlivé zábery a sekvencie na filmových plátnach sa musia často opakovať," zdôrazňuje Hans-Jürgen Greindl.

Z množstva rôznych tlmičov vyrobených z kopolyesterového elastoméru sa partneri rozhodli pre radiálne verzie. Ich výhodou je, že spomaľujú obzvlášť jemne, a tým zabezpečujú požadovaný plynulý obraz. K dispozícii sú so zdvihmi od 17 mm do 60 mm a vďaka kompaktnému dizajnu sa dajú ľahko integrovať aj do existujúcich konštrukcií. Malé komponenty dokážu absorbovať energie od 1,2 Nm/zdvih do 146 Nm/zdvih. Aby sa dosiahol nielen dobrý, ale aj ideálny výsledok, tím úzko spolupracoval pri hľadaní modelu TR83-50, ktorý bol nakoniec použitý. Rovnako ako všetci zástupcovia tejto rodiny sú bezúdržbové a pripravené na inštaláciu, takmer vôbec sa nezahrievajú, a preto zabezpečujú konzistentný tlmiaci výkon. So zdvihom 50 mm teraz poskytujú tlmiče pre všetky pohyby kamery, ktoré vydržia individuálne zaťaženie s absorpciou energie až do 45 Nm/zdvih. Spokojný Mark Fellinger vidí potvrdenie motta spoločnosti IDEA VISION GmbH: "Nič nie je také dobré, aby sa to nedalo vylepšiť." A my sa môžeme tešiť na akčné scény z filmov natočených s pomocou tlmičov Hybris Shock Absorber.

Viac noviniek

Športoví vedci pri svojich návrhoch používajú aj hydraulick&ea...

Preprava mRNA vakcíny proti COVID-19 od spoločnosti Biontech/Pfizer predstavuje skutočn&ua...

Spoločnosť ACE Stoßdämpfer GmbH teraz ponúka inžinierom okrem softvéru n...

Spoločnosť ACE Stoßdämpfer GmbH teraz ponúka konštruktérom nielen...

Digitalizácia a prístup štíhleho manažmentu sa v mnohých spoločnostiach považujú za vítanú zoštíh...