Katalóg

ACE Stoßdämpfer GmbH

  • RoHS
  • Reach
  • DIN ISI 9001:2015

15.07.2024 01:07

Preprava vakcín COVID-19: bezpečne cez kopce a doliny s tlmičmi vibrácií

Preprava mRNA vakcíny proti COVID-19 od spoločnosti Biontech/Pfizer predstavuje skutočnú logistickú výzvu. Na jednej strane kvôli chladiacim reťazcom, ktoré je potrebné zachovať, a na druhej strane preto, že cesty musia byť čo najmenej vibračné. Spoločnosť GPS-Kärnten GmbH na tento účel implementovala zaujímavé konštrukčné riešenie s komponentmi od spoločnosti ACE Stoßdämpfer GmbH.

Mobilný operačný tím COVID pre očkovanie malých a stredných podnikov

Korutánsko je jedinou spolkovou krajinou v Rakúsku, ktorej počet obyvateľov klesá. Viac ako dve tretiny vysťahovalcov, ktorí zostávajú v Rakúsku, sú vo veku 15 až 34 rokov. Vyplýva to zo štúdie [1] Korutánskej univerzity aplikovaných vied. Väčšina z nich sa sťahuje do Viedne a Štajerska. To znamená, že Korutánsko je postihnuté najmä starnutím vidieckeho obyvateľstva. Z toho vyplývajú aj osobitné výzvy, pokiaľ ide o imunizáciu proti vírusu SARS-CoV-2. Vzhľadom na známe záťaže spojené s pandémiou korony sa zaviedlo veľké množstvo opatrení, aby sa umožnil ľahký prístup k očkovaniu proti COVID pre čo najväčšiu časť obyvateľstva v súlade s platnými zákonmi, nariadeniami, vyhláškami a inými regulačnými požiadavkami. Z tohto dôvodu sa zrodila myšlienka osloviť aj obyvateľstvo na pracovisku. Na tento účel bol uvedený do prevádzky mobilný očkovací autobus pre malé a stredné podniky s menej ako 100 zamestnancami. Tento očkovací autobus si mohli oprávnení zamestnávatelia vyžiadať na 1., 2., 3. a 4. očkovanie svojich zamestnancov.


Keď tím GPS začal pracovať na tejto myšlienke, jedným z cieľov bolo prepravovať správne chladené dávky Biontech čo najmenej vibrácií. V opačnom prípade by sa mohla zničiť štruktúra lipidových nanočastíc prítomných vo vakcíne, čo by mohlo viesť ku koalescencii lipozómov a nepresnostiam pri dávkovaní [2]. Keďže dávka produktu Biontech je len 30 µg, malé chyby môžu mať závažné následky. Aby sa tomu predišlo, začalo sa vyhľadávanie na internete. Pri hľadaní tlmičov vibrácií tím narazil na webovú stránku spoločnosti ACE Stoßdämpfer GmbH. Väčšina zákazníkov tejto spoločnosti so sídlom v Langenfelde pochádza z oblasti manipulačnej a automatizačnej techniky, potravinárskej a zdravotníckej techniky, automobilového a nábytkárskeho priemyslu. V týchto a ďalších priemyselných odvetviach je bežným postupom pri určovaní konštrukčných prvkov výpočet riešenia na mieru na základe širokého spektra charakteristických údajov. Príslušný návrh vykonávajú buď špecialisti z Langenfeldu, alebo pomocou konfiguračného alebo návrhového nástroja, z ktorých niekoľko ACE ponúka bezplatne na tomto odkaze:
www.ace-ace.de/de/berechnungen.html

Softvér je natoľko jednoduchý a intuitívny, že ideálne komponenty sú navrhnuté v krátkom čase a vďaka pripojenému online obchodu ich možno objednať nepretržite. V Rakúsku išlo v tomto prípade všetko inak z viacerých dôvodov.

ACE prispieva k boju proti pandémii


. Tím GPS sa rozhodol, že samotný návrh nebude realizovať online. Preto bol nadviazaný priamy kontakt s Hansom-Jürgenom Greindlom zo spoločnosti ACE. Inžinier zodpovedný za predaj v Rakúsku nielenže zaujal rýchlou reakciou a odborným poradenstvom, ale prekvapil tím GPS aj tým, že v krátkom čase bezplatne poskytol tlmiče vibrácií, ktoré určil online: "Za normálnych okolností sa ako spoločnosť a súčasť skupiny STABILUS snažíme takýmto spôsobom podporovať odborné vysoké školy a technické univerzity a ich študentov, aby sa nová generácia akademikov mohla včas zorientovať v oblasti vibračnej techniky alebo riešení tlmenia. Mimochodom, vďaka tejto a našej študentskej súťaži INNOVACE pravidelne vznikajú nové prístupy a produkty," vysvetľuje s tým, že v tomto prípade rozhodol charitatívny účel GPS a cieľ boja proti pandémii.


GPS zasa pripravilo odborníkovi z ACE prekvapenie: "Pri odhadovanej celkovej hmotnosti konštrukcie, ktorá sa má upokojiť, menej ako 100 kg som uvažoval o montáži na štyri pohárové držiaky CM-VSC1-2-M8. Keď však potom tím GPS objednal celkovo 8 týchto ťažkých izolátorov vibrácií, predpokladal som, že bude potrebné ukľudniť dve chladničky naplnené dávkami vakcín. Skutočnosť, že GPS namiesto toho realizovala dvojitý skladovací systém, ma najprv prekvapila, ale ukazuje, ako vážne bol braný problém lipidových nanočastíc, ktoré sa počas prepravy nemohli zničiť." Výsledkom bolo sendvičové konštrukčné riešenie v dielňach GPS založené na hesle: Hráme to veľmi, veľmi bezpečne!

Tlmiče vibrácií proti vibráciám a nárazom


Držiaky pohárov dodávané spoločnosťou ACE účinne chránia konštrukcie a komponenty všetkého druhu pred vibráciami a nárazmi. Zvyčajne však ide o zaťaženie vlastné systému, t. j. spôsobené štruktúrou celkovej konštrukcie, jej rozmermi a rozmermi jej pohonov alebo inými zdrojmi vibrácií, ktoré spôsobujú kmitanie. V prípade mobilnej očkovacej stanice GPS sú však vibrácie a otrasy spôsobené jazdou po dlažbe, obrubníkoch a výmoľoch, a preto sú nepredvídateľné. Z tohto dôvodu sa spoločnosť GPS rozhodla aj pre dvojité ložiská. Pri vlastnej frekvencii 16 Hz až 35 Hz a rozsahu zaťaženia 3 kg až 16 kg na úložný bod chladničky sa už počítalo s nárazníkom. Zdvojením hodnôt bolo možné z očkovacieho mobilu vytvoriť takmer sedacie kreslo. V dôsledku toho sa žiadna zo vzoriek nestala počas prepravy nepoužiteľnou. Ochrana prvkov stroja proti roztrhnutiu je v tomto prípade dôležitá, keď sa vo vidieckych oblastiach stane nešťastie. Ich malé rozmery boli pozitívnym vedľajším efektom pre realizované sendvičové riešenie. V tomto prípade však nezohrali úlohu voľne voliteľné montážne polohy, ktoré sa dajú podľa potreby aj nakláňať a navrhovať v osiach X, Y alebo Z.


Štandardne sú tieto kompaktné pomocné prvky k dispozícii s neoprénom alebo prírodným kaučukom ako tlmiacim materiálom, ale môžu byť pokryté aj silikónom pre vysoké tlmenie pri extrémnych teplotách alebo veľmi silných nárazoch. Tlmiče vibrácií možno použiť pre všetky typy zaťaženia v smere tlače, tlače a ťahu a sú k dispozícii s centrálnym závitom alebo priechodným otvorom. Spoločnosti GPS a ACE sa tak podarilo priniesť nízkoprahovú očkovaciu službu do odľahlých kútov Korutánska.

Viac noviniek

Vo švajčiarskom vedeckom centre Technorama ponúka 500 experimentálnych stan&...

Športoví vedci pri svojich návrhoch používajú aj hydraulick&ea...

Spoločnosť ACE Stoßdämpfer GmbH teraz ponúka inžinierom okrem softvéru n...

Spoločnosť ACE Stoßdämpfer GmbH teraz ponúka konštruktérom nielen...

To, čím sú kaskadéri pre filmové hviezdy, sú štrukturálne tlmiče TUBUS pre drahé filmové kamerové...

Digitalizácia a prístup štíhleho manažmentu sa v mnohých spoločnostiach považujú za vítanú zoštíh...