Katalóg

Eppendorf SE

  • DIN EN ISO 9001
  • ISO 17025
  • ISO 13485

12.07.2024 00:07

Recyklované materiály ako ďalší krok k vyššej udržateľnosti špičkového laboratórneho spotrebného materiálu

V prírodovedných laboratóriách, kde je presnosť a čistota neodškriepiteľná, je v súčasnosti dopyt po ekologických riešeniach vyšší ako kedykoľvek predtým. Laboratóriá sa zaoberajú vplyvom svojich činností na životné prostredie a uvedomujú si, že stále rastúci dopyt po plastovom spotrebnom materiáli nie je šetrný k zdrojom. Preto, aby sa stali udržateľnejšími, budúce laboratórne spotrebné materiály z plastov musia byť schopné vyrábať sa z obnoviteľných alebo recyklovaných surovín.

Záväzok spoločnosti Eppendorf k udržateľnosti je zrejmý v mnohých oblastiach, vrátane prechodu laboratórnych spotrebných materiálov na biosuroviny, ktorý sa začne v roku 2022. Recyklované materiály zároveň vykazujú veľký potenciál aj pre tie časti výrobku, ktoré neprichádzajú do priameho kontaktu so vzorkou. Recyklované materiály, známe aj ako recykláty, sú vo všeobecnosti známe ako opätovne použité plasty vyrobené z PE (polyetylén), PP (polypropylén) alebo PET (polyetyléntereftalát), ktoré boli aspoň raz vyhodené v domácnostiach alebo podnikoch a ktoré sa používajú na výrobu nových výrobkov.

"Post-spotrebiteľský recyklát (PCR)" používaný na jednorazové stojany na pipetové špičky je priemyselného pôvodu, získaný výlučne zo zvyškov materiálov, ktoré vznikajú pri výrobe kontaktných šošoviek," hovorí Brigitte Klose, globálna marketingová manažérka pre spotrebný materiál v spoločnosti Eppendorf SE."Tento typ vnútropodnikového zberu polypropylénu z výroby zdravotníckych produktov zaručuje, že recyklát si zachová čistotu a integritu, ktoré sú podmienkou výrobného procesu laboratórneho spotrebného materiálu. Od našich dodávateľov požadujeme dokumentáciu týkajúcu sa vysledovateľnosti recyklátu, ako aj súladu všetkých procesov s normou EN 15343:2007."


Od konca mája tohto roku spoločnosť Eppendorf iniciovala prechod na recykláty tých nádob, ktoré uzatvárajú spotrebný materiál. Spočiatku sa tento prechod týka stojanov na jednorazové pipetové špičky, ktoré sa zvyčajne používajú v laboratóriách vykonávajúcich sterilnú prácu. Tieto stojany na jednorazové použitie sú nevyhnutné na používanie pipetovacích špičiek. Stojany poskytujú pipetovým špičkám stabilitu a ochranu až do poslednej špičky. Rovnako ako pipetové špičky, aj tieto stojany na jedno použitie musia byť rovnako čisté a sterilné a doteraz sa vyrábali z vysoko čistého polypropylénu na báze fosílnych palív. "Tento prechod na recyklát ušetrí tento obmedzený zdroj fosílnych palív a spoločnosť Eppendorf dosiahne úsporu viac ako 166 ton CO2 ročne," hovorí Klose.

Táto zmena polypropylénu používaného na výrobu stojanov neovplyvní čistotu, sterilitu ani stabilitu pipetových špičiek epT.I.P.S.® v stojanoch na jedno použitie. Naši zákazníci môžu jednoducho prejsť na iný typ bez toho, aby utrpela akákoľvek strata kvality. To je ďalej overené certifikátmi kvality pre jednotlivé šarže.

Viac noviniek

Americká vedkyňa Laura Seeholzerová, PhD., postdoktorandka na Kalifornskej univerzite v San Franc...

Pri vývoji bioprocesov sú kľúčom k úspechu údaje. Je potrebn&e...

Efektívna interakcia medzi manuálnym a automatickým pipetovaním Spolo...

Značky ACT (Accountability, Consistency, and Transparency) fungujú podobne ako nutričn&eacute...
Investigators 2024 získava Clemens Plaschka, Rakúsko

Nezávislá porota, ktorej predsedala profesorka Laura Machesky, vybrala Clemensov výskum molekulár...