Katalóg

ACE Stoßdämpfer GmbH

  • RoHS
  • Reach
  • DIN ISI 9001:2015

11.09.2024 01:09

Fyzika, ktorej sa môžete dotknúť: S bezpečnostnými tlmičmi od spoločnosti ACE na dlhšej páke

Vo švajčiarskom vedeckom centre Technorama ponúka 500 experimentálnych staníc návštevníkom možnosť zblízka spoznať javy z prírody a techniky. Tím dizajnérov z Winterthuru spolupracoval so spoločnosťami BIBUS AG a ACE Stoßdämpfer GmbH pri hľadaní najvhodnejšieho tlmenia v bode otáčania veľkej hojdačky, ktorá umožňuje návštevníkom priamo zažiť pákové sily.

Technorama: zažiť prírodné a technologické javy na vlastnej koži vo Winterthure

Winterthur sa nachádza na severe Švajčiarska a je šiestym najväčším mestom v krajine s viac ako 100 000 obyvateľmi. Ako druhé najväčšie mesto v kantóne Zürich bol Winterthur v minulosti dôležitou priemyselnou lokalitou a v súčasnosti je známy ďaleko za hranicami krajiny ako centrum služieb, vzdelávania, kultúry a voľného času so svojimi 16 múzeami. Osobitnú úlohu tu zohráva švajčiarske vedecké centrum Technorama. Toto múzeum umožňuje priamu skúsenosť so stovkami javov z prírody a techniky, keďže návštevníci môžu priložiť ruku k dielu na experimentálnych staniciach, zažiť prírodné javy všetkými zmyslami a manipulovať s exponátmi, aby doslova pochopili svet. V Technorame sa môžete všetkého dotýkať, hrať sa s tým a experimentovať. Dotýkanie sa je preto v tomto múzeu vyslovene podporované a učenie v centre vedy prebieha prostredníctvom hry, či už v interiéri alebo exteriéri, za dobrého alebo zlého počasia. Švajčiarska spoločnosť Pro Technorama, patronátne združenie tohto vedeckého centra, počíta viac ako 300 000 návštevníkov ročne a je hrdá na to, že má viac ako polovicu všetkých návštevníkov múzea v meste Winterthur. V samotnom vedeckom centre motivovaný tím, ktorý tvorí viac ako 100 ľudí, od roku 1982 podnecuje zvedavosť a nadšenie pre vedu a techniku neustálym prísunom nových exponátov a laboratórií.


Exponát robí pákové sily hmatateľnými na čerstvom vzduchu

"Je to zmes, ktorá vytvára atrakciu. Okrem interaktívnych expozícií o prírodných javoch sú tu veľkolepé prezentácie, ukážky a vzrušujúce workshopy o biológii, chémii a fyzike. V celkovo siedmich laboratóriách môžete s odbornou podporou samostatne experimentovať a v závislosti od ročného obdobia sa pred alebo po experimente odreagovať v našich vnútorných a vonkajších priestoroch," vysvetľuje Juliana Campos, vedúca oddelenia komunikácie a marketingu spoločnosti Technorama. Tá je možná napríklad v letných mesiacoch na výstave, kde si návštevníci môžu doslova sadnúť na dlhšiu páku. Ide o špeciálnu konštrukciu hojdačky, na ktorej môže jedna osoba zdvihnúť až tri ďalšie, aj keď sú spolu oveľa ťažšie. Aby si človek na dlhšej páke vyskúšal sily na vlastnej koži, môže potiahnuť sediacu dosku, ktorú možno posunúť o tri metre do správnej polohy, a potom držať v rovnováhe jedného, dvoch alebo aj troch súperov sediacich na kratšej páke, ktorí môžu byť ťažší alebo vyšší. Keďže ide často o živšiu hru ako v laboratóriu alebo v triede, tím pod vedením vedúceho dielne Jürga Oppligera sa snažil navrhnúť tento exponát tak, aby bol čo najbezpečnejší a najodolnejší. Prvé, čo na výkrese (obr. 1) upúta pozornosť, sú masívne nosníky a jemná, ale pevná mriežková štruktúra ramien páky. Simon Michel ako zamestnanec dielne Technorama a konštruktér hojdačky zabezpečil v jednej z fáz plánovania hydraulické priemyselné tlmiče v jej otočnom bode, ktoré priamo spomaľovali sily pôsobiace na dva nosníky rôznej dĺžky. Ako bezpečnostný prvok na doraz pridal aj polovodičový tlmič (obr. 2), aby konce hojdačky aj samotná hojdačka prežili bez poškodenia aj tie najdivokejšie experimenty so zdvíhaním.

Dodanie správneho tlmiča vahadlu

Simon Michel informuje o testovacej fáze exponátu, počas ktorej technici spočiatku vybavili konštrukciu v miestach otáčania výlučne polovodičovými tlmičmi. Tie sa ukázali ako nedostatočné z hľadiska nameraného tlmenia, ktoré sa prejavovalo najmä kývaním. "V dôsledku toho sme zaznamenali nadmerné krútiace momenty na podperách v koncovej polohe a následne sme sa rozhodli zlepšiť tlmenie, aby bol zážitok z jazdy pre návštevníkov plynulejší a pre našu konštrukciu udržateľnejší," spomína. To, že sa vo Winterthure nepoužili hydraulické priemyselné tlmiče, ktoré sú ešte zobrazené na konštrukčnom výkrese, je zásluhou odborníkov na tlmenie zo spoločnosti BIBUS AG, ktorých Simon Michel zavolal po prieskume na internete.

Švajčiarska skupina BIBUS je známa ako dodávateľ hydraulických a pneumatických pohonov a riadiacich systémov, ako aj kompletných systémov. Spoločnosť z Fehraltorfu v Zürich Oberland predáva aj hydraulické a pneumatické komponenty od známych dodávateľov a ponúka ich pre špeciálne stroje alebo špeciálne konštrukcie, ako napríklad v prípade švajčiarskeho vedeckého centra Technorama, v akomkoľvek, aj malom množstve. V prípade priemyselných tlmičov a podobných komponentov sa spoločnosť už desaťročia spolieha na riešenia od nemeckej spoločnosti ACE Stoßdämpfer GmbH. Michael Weber, vedúci tímu oddelenia tlmiacej techniky v spoločnosti BIBUS AG, a jeho kolegovia z oddelenia technického predaja spoločnosti ACE v Langenfelde vždy úzko spolupracujú. V tomto prípade bol konzultovaný Christoph Berning z technického predaja spoločnosti ACE. Spomína si: "Táto aplikácia je pre nás veľmi atraktívna, pretože umožňuje najmä cieľovej skupine detí a mladých ľudí hravou formou skúmať zákony pákového efektu. V porovnaní s našou ostatnou každodennou prácou bola táto aplikácia netradičná aj z hľadiska konštrukcie tlmiacich prvkov." Je to najmä vďaka už stručne spomenutej zvláštnosti, že konštrukcia má tri sedadlá s krátkym ramenom páky na jednej strane a jedno sedadlo s dlhým ramenom páky na druhej strane, pričom vzdialenosť medzi nimi možno ešte upraviť tak, aby sa ramená páky predĺžili alebo skrátili. To sťažovalo výpočet presného tlmenia v bodoch otáčania, pretože existovalo príliš veľa premenných. Preto sa bez ďalších okolkov uskutočnilo stretnutie tímu, na ktorom Simon Michel z vedeckého centra a duo Berning-Weber z ACE-BIBUS diskutovali o rôznych možnostiach tlmenia a o tom, aký efekt by sa mal tlmením najlepšie dosiahnuť. Tím dospel k záveru, že by sa malo dosiahnuť určité tlmenie, a tým aj rozptýlenie väčšej časti energie, aby sa ochránila konštrukcia, ale zároveň by sa v systéme malo stále zachovať dostatočné množstvo energie, aby sa umožnil zážitok z húpania a zachoval sa faktor zábavy.


Viac noviniek

Športoví vedci pri svojich návrhoch používajú aj hydraulick&ea...

Preprava mRNA vakcíny proti COVID-19 od spoločnosti Biontech/Pfizer predstavuje skutočn&ua...

Spoločnosť ACE Stoßdämpfer GmbH teraz ponúka inžinierom okrem softvéru n...

Spoločnosť ACE Stoßdämpfer GmbH teraz ponúka konštruktérom nielen...

To, čím sú kaskadéri pre filmové hviezdy, sú štrukturálne tlmiče TUBUS pre drahé filmové kamerové...

Digitalizácia a prístup štíhleho manažmentu sa v mnohých spoločnostiach považujú za vítanú zoštíh...