Katalóg

HME - Technologies GmbH

HME - Technologies GmbH

HME - Technologies GmbH

Späť na zoznam

Prášok hydridu zirkónia (7704-99-6) od HME - Technologies GmbH

Dotaz na produkt  

Číslo CAS: 13940-37-9

Vlastnosti:

Prášok hydridu zirkónia, prášok hydridu titánu, prášok hydridu vanádu, prášok hydridu hafnia, prášok nitridu zirkónia, prášok nitridu titánu, prášok nitridu vanádu, prášok chrómu obsahujúci dusík, prášok mangánu obsahujúci dusík.

Zirkónium sa v zemskej kôre nachádza len vo forme rudy, zvyčajne kremičitanu zirkónia, napríklad zirkónu. Zirkón sa získava zo zirkónovej rudy odstránením kyslíka a oxidu kremičitého. Tento proces, známy ako Krollov proces, sa prvýkrát použil na titán. Výsledkom Krollovho procesu je zliatina obsahujúca hafnium. Hafnium a ďalšie nečistoty sa odstraňujú v ďalšom kroku. Hydrid zirkónia sa vytvára kombináciou rafinovaného zirkónia s vodíkom. Podobne ako titán, aj pevné zirkónium pomerne ľahko rozpúšťa vodík.

Hustota hydridu zirkónia sa mení v závislosti od vodíka a pohybuje sa medzi 5,56 a 6,52 g cm-3.

Vlastnosti:

  • Molekulový vzorec: ZrH
  • Molekulová hmotnosť: 92,232
  • Hustota: 5,9 g/cm3

Použitie:

Ako čistý prášok sa hydridy zirkónia používajú ako hydrogenačné katalyzátory, v práškovej metalurgii a ako getre vo vákuovom priemysle. Vo vákuovom systéme hydridy zirkónia pomáhajú vytvoriť tesnenie medzi kovom a keramikou. Pri tejto metóde sa hydridový prášok (najmä ZrH4) zmieša s tesniacim kovom; zahrievaním zmesi dochádza k rozkladu hydridu. Vyvíjajúci sa vodík čistí okolie a vzniknutý kov tečie a vytvára tesnenie aj pri teplotách do 300 °C.

ZrH2 sa používa v práškovej metalurgii, ako hydrogenačný katalyzátor a ako redukčné činidlo, vákuový rúrový geter a penidlo pri výrobe kovových pien. Používa sa aj ako moderátor neutrónov v jadrových reaktoroch s tepelným spektrom, ako je výskumný reaktor TRIGA vyvinutý spoločnosťou General Atomics alebo sovietske jadrové reaktory TOPAZ. Medzi ďalšie použitia patrí pôsobenie ako palivo v pyrotechnických zložkách, konkrétne v pyrotechnických iniciátoroch.

Dotaz na produkt