Katalóg

ACE Stoßdämpfer GmbH

  • RoHS
  • Reach
  • DIN ISI 9001:2015

26.08.2021 01:08

Ochrana vo všetkých polohách: Prispôsobené konštrukčné a nárazové tlmiče v oblasti automatizácie a manipulácie.

Každé prerušenie výroby stojí čas a peniaze. Nákupcovia a konštruktéri však majú k dispozícii množstvo bezpečnostných produktov na ochranu zariadení. A to najmä preto, aby sa minimalizovali prestoje a zvýšila produktivita manipulačných a automatizovaných procesov. Okrem hydraulicky ovládaných malých a priemyselných tlmičov nárazov ponúka spoločnosť ACE rôzne nízkonákladové alternatívy. Tie sa používajú vtedy, keď sa nevyžaduje presné zastavenie. Široký rozsah malých pomocníkov ilustrujú tri aplikácie.

Séria konštrukčných a bezpečnostných tlmičov TUBUS od spoločnosti ACE zahŕňa celkovo osem konštrukcií s viac ako 150 jednotlivými produktmi pre širokú škálu aplikácií. Je možné vytvoriť približne lineárne, progresívne alebo, ako v prípade použitia v počítačovom tomografe (CT), degresívne charakteristické krivky. Nákladným srdcom systému CT je kruhový tunel nazývaný gantry. Ten sa mnohokrát otáča o 360 stupňov. Počas skenovania sa tak vytvorí niekoľko susediacich rezov, z ktorých počítač môže vypočítať objem. Tým sa získavajú priestorové informácie. Každý jednotlivý pixel možno priestorovo klasifikovať. V prípade potreby možno získané údaje vizualizovať pomocou počítačového softvéru nielen v 2D, ale aj v 3D zobrazení. V rámci projektu spoločnosti LISCO GmbH z Bargteheide sa na účely kontroly kvality v automobilovom priemysle vytvoril posuvný stôl k portálu pomocou vysoko presných lineárnych osí. Elektrické koncové spínače monitorujú povolenú koncovú polohu posuvu, aby sa zabránilo poškodeniu konštrukcie. Aby sa tak nestalo ani v prípade prevádzkových chýb, hackerských útokov alebo výpadkov elektrického prúdu, tím spoločnosti LISCO GmbH pod vedením konateľa Stefana de Bruyna sa rozhodol zabezpečiť koncové polohy konštrukcie pomocou polovodičových tlmičov, ktoré fungujú nezávisle od napájania. Po zvážení charakteristických údajov, ako je dĺžka stolovej časti, hmotnosť a rýchlosť približovania, padla voľba na konštrukčné tlmiče TUBUS typu TA-17 od spoločnosti ACE Stoßdämpfer GmbH. Tieto axiálne tlmiace prvky stroja vyrobené z kopolyesterového elastoméru majú zdvih 7 mm a maximálnu absorpciu energie 6 Nm na zdvih v nepretržitej prevádzke a 9 Nm na zdvih v núdzovej prevádzke. To z nich robí jedného z menších zástupcov konštrukčných tlmičov ACE a ilustruje, že konštruktéri majú veľkú voľnosť pri výbere správneho TUBUS-u pre svoju aplikáciu na núdzové zastavenie a nepretržitú prevádzku vo svojich zariadeniach a strojoch. Okrem toho v opísanom prípade slúžia komponenty aj na druhý účel pri preprave systémov TK. Ak preprava nie je zabezpečená, zabraňujú poškodeniu spôsobenému hromadením. Konštrukčné tlmiče sa dajú rýchlo a jednoducho pripevniť pomocou špeciálnej skrutky a pre spoločnosť LISCO GmbH predstavujú dodatočnú poistku v prípade núdzového zastavenia, pretože podľa Stefana de Bruyna "fungujú absolútne spoľahlivo".

Špeciály TUBUS zvyšujú produktivitu lisovacích nástrojov v automobilovej výrobe na celom svete

Najprv to bol jeden automobilový výrobca, ktorý oslovil spoločnosť ACE so sídlom v Langenfelde. Zákazník z južného Nemecka uvádza: "S priemyselnými tlmičmi od ACE sme už mali mimoriadne pozitívne skúsenosti pri rýchlom a bezpečnom brzdení šmýkačiek s hmotnosťou do 3 ton. Preto bolo jasné, že sa na spoločnosť ACE obrátime aj v prípade nového problému." Problém zvyšujúcich sa prestojov v dôsledku chybných tlmičov v lisoch pri tvárnení plechu sa mal nájsť pri zavádzaní moderných lisov ProgDie a servo lisov. Vyššie zdvihy a rýchlosti lisu, ako aj trend zväčšovania lisovacích foriem mali za následok vyššie zaťaženie. To nadmerne zaťažovalo polyuretánové (PU) tlmiace prvky. Únava materiálu nastala príliš rýchlo. Nasledovali poruchy nástrojov a prestoje vo výrobe. Pri hľadaní nových tlmičov narazili výrobcovia automobilov na štrukturálne tlmiče TUBUS v spoločnosti ACE. Sú vyrobené z kopolyesterového elastoméru a svojimi tlmiacimi vlastnosťami a životnosťou až dvadsaťkrát prevyšujú materiály, ako sú oceľové pružiny, PU alebo gumové zátky.

To bol dôvod, prečo sa spoločnosti ACE podarilo v tomto prípade nahradiť predchodcov pridržiavacích tlmičov, ktoré sú v automobilovej výrobe naliehavo potrebné, novým vývojovým riešením TUBUS-Spezial pri tvárnení plechov. Tieto špeciálne strojové prvky zároveň dokazujú, čo všetko sú inžinieri spoločnosti ACE schopní dosiahnuť na želanie zákazníka. Okrem špeciálnych dodávok s individuálnymi zdvihmi, charakteristickými krivkami, pružinami a veľkosťami ponúka spoločnosť ACE špeciálne série pre výrobcov automobilov v podobe pridržiavacích a zdvíhacích tlmičov. Úspech týchto komponentov je založený na trojročnej vývojovej práci, vždy úzko orientovanej na potreby príslušných zákazníkov. Po prvých skúškach odolnosti v laboratóriu na určenie maximálneho možného zaťaženia a následnom testovaní vo vybraných lisovacích nástrojoch, ako aj výpočte výberových tabuliek pre prvky u známych nemeckých výrobcov automobilov, spoločnosť ACE určila statické a dynamické charakteristiky sily a posunutia, ako aj absorpciu a pohlcovanie energie na skúšobných zariadeniach. Počiatočné statické a dynamické testy boli sľubné, keďže v statických podmienkach bolo možné dosiahnuť maximálnu absorpciu energie pridržiavacích tlmičov, ktoré sú vysoké len 29,4 mm, v rozsahu od 5 do 269 Nm v závislosti od konštrukcie. V dynamických podmienkach, ktoré prevládajú v praxi, boli výsledky predtým použitých PU prvkov rovnakej výšky prekročené takmer trojnásobne. Výsledkom je, že špeciály TUBUS sa musia vymieňať menej často ako ich predchodcovia a vďaka skráteným prestojom a časom údržby zabezpečujú výrazné zvýšenie produktivity príslušných závodov.

Jednou zo služieb spoločnosti ACE pre výrobcov automobilov bolo, že počas procesu vývoja výrobku mohla byť pre zadávateľa vytvorená výberová matica pre každý typ tlmenia. Pomocou nej môžu teraz výrobcovia nástrojov jednoducho určiť veľkosť a počet tlmičov. Zohľadňuje sa pritom rýchlosť a hmotnosť držiaka blanku, ako aj rýchlosť zdvihu lisu. Použité hodnoty sú prevzaté z testovacích sérií vykonaných na testovači pádu s laserovým systémom merania posunu. Na základe testov v ACE tím pod vedením produktového manažéra Thorstena Kohnena vytvoril výberové tabuľky pre rýchlosti zdvihu lisu od ≤ 17 do 40 zdvihov/min a tiež sériovo zapojil niekoľko špeciálnych typov TUBUS. Výsledkom je, že po praktických skúškach v náradí výrobcov automobilov sú teraz k dispozícii výkonnejšie tlmiče pridržania a zdvihu, ako boli predtým k dispozícii pre pridržiavacie skrutky s veľkosťou M10 až M30. Tieto tlmiče ACE sa teraz dodávajú výrobcom na celom svete.

ACE teraz ponúka aj hliníkové a oceľové komponenty na núdzové zastavenie

Aby sa zabránilo poškodeniu pri používaní lineárnych jednotiek v robotike a na ochranu koncových polôh obrábacích strojov, dopravníkov a vysokozdvižných skladovacích a vyhľadávacích systémov, spoločnosť ACE doplnila svoje portfólio výrobkov o tlmiče nárazov. Tie sú vyrobené zo špeciálne navrhnutých hliníkových alebo oceľových rúrok, ktoré sa v prípade nárazu zložia vopred definovaným spôsobom, podobne ako deformačná zóna, a premenia kinetickú energiu na teplo. Tieto nové strojové prvky od spoločnosti ACE chránia konštrukcie v prípade nehody vďaka vysokému a rovnomernému rozptylu energie na úrovni 98 percent. Vďaka ich spôsobu pôsobenia je možné po náležitom vyhodnotení rekonštruovať výsledky havárie, a tak im v budúcnosti predísť. Tlmiče nárazov ponúkajú veľkú dlhodobú stabilitu v každodennej prevádzke a vynikajúcu ochranu v prípade núdzového zastavenia. Okrem toho sa po havárii ľahko inštalujú a vymieňajú. Nové tlmiče nárazov poskytujú konštruktérom vysoko účinné a ekonomické jednosmerné riešenie na účinnú ochranu zariadení alebo strojov. Predstavujú tak zaujímavú alternatívu k nevratným a vratným konštrukčným tlmičom, ako aj k hydraulickým bezpečnostným tlmičom. Nové bezpečnostné produkty sú k dispozícii s vonkajším priemerom 87,5 mm v hliníkových verziách a 63 mm a 38 mm v oceľových verziách. Štandardne je k dispozícii desať základných typov s absorpciou energie pri núdzovom zastavení v rozsahu od 670 Nm/zdvih do 11 200 Nm/zdvih. V závislosti od typu je maximálny zdvih komponentov od 45 mm do 160 mm, pričom nízke podporné sily od 13 000 N do 70 000 N rozhodujúcim spôsobom prispievajú k zabezpečeniu konštrukcií. V praxi možno tieto hodnoty ďalej zvýšiť sériovým alebo paralelným usporiadaním tlmičov nárazu, aby sa rozptýlili vyššie hodnoty energie, ako sú uvedené pri zdvihu. Nové tlmiče nárazov sú dostupné zo skladu v Langenfelde do 24 hodín a rovnako ako konštrukčné tlmiče v ostatných príkladoch použitia sa vyznačujú dobrým pomerom cena/výkon

Viac noviniek

Digitalizácia a prístup štíhleho manažmentu sa v mnohých spoločnostiach považujú za vítanú zoštíh...

Pri testovaní invalidných vozíkov výrobcovia z pochopiteľn&ya...

Špecialisti na núdzové zastavenie oslavujú premiéry vo filme a televízii
Pokiaľ ide o technológiu priemyselného tlmenia, spoločnosť ACE je jedným z prvých kontaktov pre väčšinu inžinierov a konštruktérov na celom svete. Bez ohľadu na to, aké otázky majú odborníci v týchto dňoch, spoločnosť ACE na ne vždy rýchlo odpovie, a to buď online, alebo prostredníctvom osobného kontaktu na mieste.

V konštrukcii invalidných vozíkov je ešte veľa priestoru na zlepšenie. Dôkazom toho je jednonápra...