Katalóg

norelem Normelemente GmbH & Co. KG

norelem Normelemente GmbH & Co. KG

  • DIN EN ISO 9001:2015

norelem Normelemente GmbH & Co. KG

  • DIN EN ISO 9001:2015

05.05.2023 01:05

Hriadeľové spojky od spoločnosti norelem

Od jednoduchých pohonov po komplexné polohovacie pohony

Presný prenos krútiaceho momentu, tlmenie vibrácií a riadenie pohybu - spojky od spoločnosti norelem sú všestranné a dostupné v rôznych prevedeniach. Patria medzi ne kovové vlnovcové spojky, elastomérové pazúrové spojky, pružinové tyčové spojky, krížové posuvné spojky a tuhé spojky.

Hriadeľové spojky spájajú dva hriadele a prenášajú rotačné pohyby a krútiace momenty z hnacieho hriadeľa na hnaný hriadeľ. Hriadele sú spojené tuhým alebo pružným spojením. Lineárne spojenia hriadeľov sa väčšinou realizujú pomocou pružných hriadeľových spojok. Hriadeľové spojky sa používajú aj na kompenzáciu axiálnych a radiálnych nesúosovostí a uhlových chýb hriadeľov, ako aj na tlmenie vibrácií a nárazov.

Použitie noreleových spojok

Hriadeľové spojky sa používajú v najrôznejších oblastiach a konštrukciách: od jednoduchých pohonov v obrábacích strojoch, baliacich a textilných strojoch až po zložité polohovacie pohony v riadiacej a regulačnej technike. Delia sa na dve funkčné oblasti. Na jednej strane existujú aplikácie, v ktorých je hlavným cieľom prenos krútiaceho momentu a výkonu, napr. v čerpadlách, dopravníkových systémoch a miešadlách. Na druhej strane existujú aplikácie na riadenie polohy a pohybu, ktoré majú za úlohu prenášať rotačné pohyby presne a s polohovou presnosťou, napr. v servomotoroch a krokových motoroch pre lineárne osi.

Dostupné vyhotovenia

Norelem ponúka hriadeľové spojky ako kovové vlnovcové a elastomérové pazúrové spojky, ako aj pružinové tyčové, krížové a tuhé spojky. Výber konštrukcie závisí predovšetkým od prenášaného výkonu a vyvažovaného spojenia. Dôležitým faktorom je aj typ montáže. Existujú napríklad verzie s upínacími nábojmi a odnímateľnými upínacími nábojmi, ktoré sú v prípade tuhých spojok drážkované a delené. Spojky s odnímateľnými, delenými upínacími nábojmi sa môžu montovať radiálne. Pri montáži alebo výmene spojky sa hriadeľ a pohon nemusia demontovať.

Hriadeľové spojky sú takmer bezúdržbové. Iba v prípade elastomérových pazúrových spojok podliehajú polyuretánové hviezdice spojky opotrebovaniu v dôsledku starnutia a zaťaženia. Hviezdice sa však dajú ľahko vymeniť bez toho, aby sa musela vymeniť celá spojka.

Kovové vlnovcové spojky sú vyrobené z nehrdzavejúcej ocele a hliníka, pričom kovový vlnovec je vyrobený z nehrdzavejúcej ocele a náboj z hliníka a nehrdzavejúcej ocele. Spojky sa montujú s upínacími nábojmi alebo s odnímateľnými upínacími nábojmi. Sú k dispozícii pre priemery hriadeľov od 3 do 70 mm a prenášajú krútiace momenty od 0,5 do 1 500 Nm.

Elastomérové pazúrové spojky sú vyrobené z hliníka a nehrdzavejúcej ocele, hviezda spojky je z polyuretánu. Montáž sa realizuje prostredníctvom upínacích nábojov alebo odnímateľných upínacích nábojov. Elastomérové pazúrové spojky od spoločnosti norelem sú k dispozícii pre priemery hriadeľov od 3 do 60 mm. Môžu prenášať krútiace momenty od 0,7 do 525 Nm.

Pružinové tyčové spojky sú vyrobené z hliníka a nehrdzavejúcej ocele. Montujú sa prostredníctvom upínacích nábojov alebo odnímateľných upínacích nábojov. Pružinové tyčové spojky sú určené pre priemery hriadeľov od 3 do 35 mm a krútiace momenty od 3 do 130 Nm.

Krížové klzné spojky sú vyrobené z hliníka a možno ich namontovať na hriadele s priemerom od 3 do 14 mm prostredníctvom upínacích nábojov. prenášajú sa krútiace momenty od 1 do 7 Nm.

Tuhé spojky sú vyrobené z ocele a nehrdzavejúcej ocele. Spôsob montáže je drážkový a delený. Pri priemeroch hriadeľa 8 až 85 mm možno prenášať krútiace momenty 16 až 2250 Nm.

Viac noviniek

Kamión plný inovácií
Riešenie pre bezchybné obrábanie
Novinka od spoločnosti norelem: Lineárne valčekové vedenia
Rýchloupínacie svorky ako spojovacie prvky v rýchlovýmennom systéme od spoločnosti norelem

30.10.2023 01:05

Inžiniersky nováčik 2023
Traja kandidáti v napínavom finále na Motek, víťazné tímy - powered by norelem
Vyskúšajte nové a osvedčené produkty norelem naživo