Katalóg

Comet Yxlon GmbH

18.01.2024 01:01

Pohľad do histórie Zeme milióny rokov dozadu pomocou počítačovej tomografie

Pomocou počítačovej tomografie sa mala analyzovať doska sedimentu z holštajnskej skaly na obsah fosílií. Technológia CT priniesla výsledky, ktoré nikto nečakal.

Geovedy, a najmä paleontológia, otvárajú okná do minulosti našej planéty a poskytujú informácie o zmenách nášho životného prostredia v priebehu miliónov rokov. Druhy, ktoré možno už dávno vyhynuli, vykresľujú obraz života dávno pred vznikom ľudstva v prostredí a vegetácii, ktoré sa drasticky líšia od dnešného. Našu predstavivosť inšpirujú nielen nálezy dinosaurov, ale aj skameneliny v mikrometrovom rozsahu, ktoré dokazujú obrovské zmeny, ktorými naša planéta prešla. A my žasneme nad tým, aké poznatky už vedci získali a aké závery možno vyvodiť o našej budúcnosti.

Dr. Ulrich Kotthoff, vedúci paleontologického oddelenia Leibnizovho inštitútu pre analýzu zmien biodiverzity v Hamburgu, a tím výskumníkov z oddelenia mikropaleontológie Univerzity v Hamburgu, Foraminifera.eu Labs a LIB nedávno navštívili aplikačnú továreň Comet Yxlon, aby sa presvedčili, čo dokáže dnešná röntgenová technológia urobiť pre ich výskum. Sedimentačná doska holštajnskej horniny, špeciálneho pieskovca, ktorý sa vyskytuje najmä vo východnom Šlezvicku-Holštajnsku, mala byť analyzovaná na obsah fosílií pomocou počítačovej tomografie.

Doteraz sa takéto výskumy vykonávali najmä deštrukciou horniny, čo však vždy prináša riziko poškodenia fosílií, ktoré obsahuje. Nedeštruktívne skúmanie je preto atraktívnou alternatívou, ak sa dá dosiahnuť potrebné rozlíšenie. Nové technologické možnosti skutočne dokázali priniesť výsledky, ktoré nikto neočakával: Boli jasne viditeľné nielen väčšie slimáky, ale aj nahromadenie milimetrových schránok foraminifer. Foraminifery sú jednobunkové organizmy, ktoré sa vyskytujú v morských biotopoch, ako sú oceány alebo slané močiare. Najstaršie nájdené foraminifery sú staré približne 540 miliónov rokov. Vedci môžu z ich schránok vyčítať najmenšie zmeny v príslušných podmienkach prostredia, a tak nazrieť ďaleko do minulosti, pokiaľ ide o klímu a vývoj morí.

Viac noviniek

od 24.01. - 26.01.2024

Nepcon Japonsko 2024

Na tohtoročnom veľtrhu Productronica prídeme s novinkou a v utorok 14. novembra o 15.00 hod. v našom stánku B2.454 predstavíme náš nový 3D röntgenový systém, ktorý sme vyvinuli špeciálne pre náročný trh s polovodičmi.

rozmach e-mobility poháňa v posledných rokoch trh s batériami do obrovského rastu, ktorého koniec...

Yxlon sa stáva Comet Yxlon. Na tohtoročnom veľtrhu Control výrobca röntgenov&y...

Yxlon sa stáva Comet Yxlon. Na tohtoročnom veľtrhu Control výrobca röntgenových a CT kontrolných systémov oznámil, že s účinnosťou od 8. septembra 2022 zmení svoj názov na Comet Yxlon. Nová značka podčiarkuje dlhodobú príslušnosť spoločnosti Yxlon k spoločnosti Comet, poprednej svetovej inovatívnej technologickej spoločnosti zameranej na plazmovú a röntgenovú technológiu