Katalóg

ifm electronic GmbH

  • ISO 9001 : 2015
  • ISO 14001:2015
  • EMAS :2020
  • ISO/IEC 27001

ifm electronic GmbH

  • ISO 9001 : 2015
  • ISO 14001:2015
  • EMAS :2020

14.02.2024 11:02

ifm electronic GmbH: IO-Link pre multikódové čítačky a systémy spracovania obrazu

Vision s IO-Link? Je to možné!

IO-Link je budúcnosť prenosu údajov zo senzorov. Táto technológia je už štandardom v snímačoch tlaku, teploty, hladiny a podobne. V oblasti spracovania obrazu je však situácia odlišná: Mnohí používatelia majú výhrady, že IO-Link dosahuje svoje limity kvôli veľkému objemu dát a nízkej rýchlosti prenosu dát. Multikódová čítačka O2I od spoločnosti ifm ukazuje, že IO-Link má v spracovaní obrazu budúcnosť.

Nie nadarmo sa komunikačný systém IO-Link stal triumfom v priemysle. Táto technológia spája jednoduchosť so spoľahlivosťou. Jej štruktúra je tiež relatívne ľahko vysvetliteľná. Systém obsahuje rôzne snímače a akčné členy, ktoré sú prostredníctvom technológie IO-Link pripojené ako takzvané zariadenia IO-Link k nadradenej jednotke, ktorá zasa predstavuje rozhranie pre riadiacu jednotku vyššej úrovne. Vďaka tomu je nezávislý od riadiacej jednotky a zbernice. Štandardizovaný IO-Link zjednodušuje inštaláciu aj údržbu. Ak sa napríklad v potravinárskom priemysle pokazí teplotný snímač, možno ho rýchlo vymeniť a parametrizáciu preniesť na nový snímač; Plug & Play teda už nie je víziou budúcnosti. IO-Link dodáva presné namerané hodnoty do riadiacej jednotky bez rušivých vplyvov a umožňuje transparentný vzdialený prístup k parametrom snímača. Okrem procesnej hodnoty možno zo snímača načítať a spracovať aj sekundárne informácie. Výsledkom je cesta Y, ktorá prenáša procesnú hodnotu do riadiacej jednotky a zároveň prostredníctvom nadradenej jednotky posiela diagnostické údaje špecifické pre senzor a pamäťové hodnoty do riadiacej jednotky IoT. Prostredníctvom komunikačného systému sa uľahčuje aj monitorovanie stavu a prediktívna údržba. IO-Link má však stále problém, ktorý sťažuje jeho použitie v niektorých oblastiach použitia. Protokol ponúka tri rôzne rýchlosti: 4,8, 38,4 a 230,4 kBaud. To úplne postačuje na prenos bežných údajov zo snímačov, ale nie na prenos procesných údajov, ktoré môžu byť generované spracovaním obrazu. Napriek tomu sa trend prechodu na IO-Link nezastavuje pri systémoch videnia. S multikódovou čítačkou O2I spoločnosť ifm ukazuje, ako sa IO-Link dá použiť už pri spracovaní obrazu.

Multikódová čítačka na kódy a texty
Multikódová čítačka umožňuje analyzovať rôzne 1D/2D kódy a texty v jednom obraze. To má význam v rôznych fázach výrobného procesu a z tejto technológie profituje najmä logistika. Čítačka O2I kontroluje kvalitu kódov a textových informácií alebo zabezpečuje sledovanie výrobkov počas celého výrobného procesu. Čítačka je vybavená aj na použitie vo výrobných prostrediach, ktoré sú často tmavé alebo zatienené. Integrované osvetlenie RGBW možno nastaviť tak, aby čítačka spoľahlivo rozpoznala aj náročné farebné kombinácie medzi kódom, textom a pozadím.

O21 využíva výhody IO-Link vo viacerých smeroch. Na prenos údajov využíva štandard COM3 s rýchlosťou 230,4 kbaud. Pre lepšiu prenosnosť sa údaje väčšie ako 32 bajtov automaticky rozdelia do niekoľkých blokov, a tak sa rýchlo prenesú do riadiacej jednotky. Dátové bloky sú automaticky oddelené a čas podržania je možné nastaviť individuálne. To má výhodu, že v riadiacom systéme nie sú potrebné žiadne špeciálne funkčné bloky. Okrem prenosu uľahčuje IO-Link aj obsluhu viackódovej čítačky. Používatelia môžu snímač nainštalovať priamo do existujúcej systémovej infraštruktúry. Čítačka sa nastavuje pomocou tlačidla teach a je pripravená na prevádzku v priebehu niekoľkých sekúnd. Zarovná sa s kódom a potom automaticky vykoná zaostrenie, rozpoznanie typu kódu a nastavenie expozície. Ak ešte potrebujete spracovať zložitejšie úlohy, môžete kedykoľvek použiť aj rozhranie Ethernet. Základná konfigurácia je možná prostredníctvom špeciálnej aplikácie pre smartfóny, ktorú možno použiť aj na nastavenie spúšťačov alebo IP adresy. Smartfón potom vygeneruje dátový maticový kód, ktorý sa nachádza v zornom poli O2I. Snímač automaticky prevezme konfiguráciu uloženú v kóde.

Konfigurácia prostredníctvom sprievodcu
. Konfigurácia prostredníctvom aplikácie pre smartfón nie je jediným spôsobom nastavenia multikódovej čítačky. So softvérom ifm Vision Assistant ponúka spoločnosť nástroj pre profesionálnych používateľov v priemysle, pomocou ktorého možno snímač konfigurovať ešte rozsiahlejšie. pomocou rôznych logických funkcií naprogramujú sekvenčné riadenie v rámci snímača, čím sa eliminuje potreba externej vyhodnocovacej jednotky. Snímač O2I tiež automaticky rozpoznáva niekoľko rôznych kódov na jednom obrázku. kódy sa dajú jednoducho priradiť prostredníctvom Vision Assistant. Živý obraz a vizualizácia nastavení umožňujú používateľom udržiavať neustály prehľad.

Záver
Multikódová čítačka O2I od spoločnosti ifm je dôkazom toho, že spracovanie obrazu a výhody IO-Link sa v žiadnom prípade nevylučujú, pokiaľ ide o zber a prenos výsledkov. Spoločnosť ifm je presvedčená, že aj pri obmedzenej rýchlosti prenosu dát v porovnaní s Ethernetom a zbernicou Fieldbus možno aplikácie realizovať jednoducho, rýchlo a spoľahlivo - dokonca aj v aplikáciách so senzormi videnia.

Viac noviniek

Essen, december 2023 - Nemeckú cenu za dizajn opäť získala spoločnosť ifm. Po tom, čo porota naposledy ocenila prestížnym ocenením tri produkty spoločnosti v roku 2021, udelí v roku 2024 cenu za nástroj na monitorovanie stavu moneo RTM. Ide o prvé ocenenie za dizajn pre softvérový produkt od spoločnosti ifm.
Slávnostné otvorenie novej kancelárie spoločnosti ifm electronic v Istanbule sa uskutočnilo za účasti viacerých hostí a zamestnancov v septembri 2022.
  • Presné meranie prietoku ultračistej vody a vody
  • Robustná meracia t...
Detekcia a kontrola objektov v jednom zariadení
spoločnosť ifm má na tohtoročnom udeľovaní cien German Design Awards tri dôvody na oslavu. Snímač hladiny LI, puk s viacerými krytmi a snímač teploty TCC získali prestížne ceny za dizajn.