Katalóg

Carl Zeiss IQS Deutschland GmbH

Carl Zeiss IQS Deutschland GmbH

Carl Zeiss IQS Deutschland GmbH

05.03.2024 01:03

CMM ZEISS PRISMO novej generácie skracuje trvanie meracieho programu o 74 percent

ZEISS a Starrag vstupujú do novej éry zabezpečenia kvality v leteckom priemysle

Spoločnosť ZEISS demonštruje výkonnosť novej súradnicovej meracej techniky ZEISS PRISMO 7/12/7 fortis v rámci pilotného projektu realizovaného v spoločnosti Starrag: Súradnicová meracia technika vybavená balíkom ZEISS CMM Acceleration Mode for Aerospace Applications boduje vysokou presnosťou merania a vysokou produktivitou. Výrazné skrátenie času definovania osi otočného stola o 80 % a optimalizovaná spolupráca so softvérom ZEISS CALYPSO sú len niektoré z mnohých výhod.

Spoločnosť Starrag Group so sídlom vo švajčiarskom Rorschacherbergu vyrába obrábacie centrá pre výrobné riešenia, ktoré pracujú s lopatkami turbín, lopatkami a inými komponentmi. Hlavným zameraním sú aplikácie v leteckom priemysle. Presnosť je v tomto odvetví kľúčová a požiadavky na presnosť merania sa v posledných rokoch výrazne sprísnili. Rastúce a veľmi rôznorodé potreby zákazníkov na celom svete vyžadujú, aby spoločnosť Starrag poskytovala vysoko efektívne merania, ktoré poskytujú veľmi rýchle, veľmi presné a ľahko reprodukovateľné výsledky.

V tomto pilotnom projekte sa v skúšobnom laboratóriu na vykonávanie kľúčových a náročných meraní používal prístroj ZEISS PRISMO 7/12/7 fortis. Spoločnosť Starrag bola výsledkami meraní veľmi ohromená. Roland Ziltener, vedúci oddelenia riadenia kvality v spoločnosti Starrag, to vyjadril v skratke: "Tradične je presnosť v meracej technike pomalá. Ale v prípade ZEISS PRISMO 7/12/7 fortis s akceleračným režimom ZEISS CMM pre letecké aplikácie je to presne naopak." Ziltener s úsmevom vysvetľuje: "Jeho zákazníci vždy reagujú s "fascináciou a miernym šokom", keď vidia, ako presne a rýchlo táto CMM novej generácie pracuje.

Roland Ziltener Vedúci oddelenia riadenia kvality, Starrag Group Rýchlosť a presnosť si kedysi trochu protirečili, kým sme nenainštalovali novú generáciu ZEISS PRISMO fortis.
Nový prístup k aplikáciám s otočným stolom
ZEISS PRISMO 7/12/7 fortis je vybavený vysoko dynamickým otočným stolom, ktorý výrazne skracuje čas merania. Balík ZEISS Acceleration Mode for Aerospace Applications tiež kombinuje dve možnosti merania na rotačnom stole ZEISS VAST Rotary Table (ZVR) a ZEISS VAST Rotary Table Axis (ZVRA). Zlepšením rýchlosti polohovania otočného stola a rýchlosti definovania osi ponúkajú nový prístup k aplikáciám s otočným stolom. ZVRA skracuje čas definovania osi zo 60 na 12 sekúnd. To znamená pozoruhodnú úsporu času 80 % v procese, ktorý spoločnosť Starrag vykonáva pre každý obrobok. Vyššia rýchlosť polohovania tiež znamená, že je potrebných menej sond. To znamená, že merania sú nielen rýchlejšie, ale aj flexibilnejšie. Pokiaľ ide o vzájomnú podporu, spoločnosti ZEISS a Starrag si vymenili údaje o geometrii a spolupracovali na vývoji účinných riešení monitorovania kontúr, ktoré dokážu ešte lepšie spracovať náročné geometrie. Spoločnosť ZEISS pomáhala spoločnosti Starrag aj v praxi prostredníctvom školení a podpory.

Implementácia nového riešenia na mieste prebehla bez problémov. Spoločnosť Starrag sa v tejto súvislosti mohla oprieť aj o svoje dlhoročné skúsenosti so softvérom ZEISS CALYPSO. Napríklad jednoduché programovanie obrysov formou "teach-in" je už zaručené a podľa Ziltenera oboznámenie tímu s najnovšou verziou softvéru a rôznymi inováciami nového ZEISS PRISMO 7/12/7 fortis "nebolo vôbec ťažké". Spoločnosť Starrag sa nespolieha len na jednoduché vyhodnocovanie obrobkov typu "prešiel/neprešiel", ale aj na kvalitnú spätnú väzbu pri určovaní výkonnosti stroja: ZEISS CALYPSO spĺňa tieto požiadavky tým, že poskytuje veľmi presné a opakovateľné výsledky a zároveň poskytuje údaje a grafiku potrebné na ďalší vývoj. Jednoduchou analýzou výsledkov softvér uľahčuje komunikáciu medzi spoločnosťou Starrag a dodávateľmi, pretože poskytuje "veľmi dobrý základ pre diskusiu" o odchýlkach a riešeniach.

Merania sú teraz o 74 % rýchlejšie s dostatočnou presnosťou
Pilotný projekt predovšetkým preukázal jednoznačné zvýšenie produktivity. Ziltener konštatuje, že spoločnosť Starrag môže merať viac komponentov za kratší čas a "s rovnakou presnosťou ako predtým". Najviditeľnejším príkladom zvýšenia produkcie je, že spoločnosť Starrag potrebuje o 74 % menej času na dokončenie svojho štandardného programu na meranie lopatiek turbín. Program predtým trval 4 minúty a 30 sekúnd, pričom sa kládol dôraz na opakovateľnosť. Dnes trvá len 70 sekúnd, aby sa dosiahli presné a reprodukovateľné výsledky. To dáva spoločnosti väčšiu flexibilitu pri výbere parametrov a obrobkov, ktoré sa majú merať. Pri veľkom počte lopatiek turbín a profilov, ktoré sa majú merať, sa výhody výrazne zvyšujú. Ziltener vysvetľuje, že nová generácia ZEISS PRISMO 7/12/7 fortis s vysokou presnosťou merania pri vysokej rýchlosti "udivuje všetkých koncových zákazníkov na stavbe", pretože tieto dve vlastnosti sa predtým vždy považovali za protichodné.

Podľa Ziltenera nová funkcia ZEISS PowerSaver "masívne prispieva k našej schopnosti šetriť energiu" - čo je výhoda udržateľnosti, ktorá je o to dôležitejšia vzhľadom na súčasnú energetickú krízu. Funkcia ZEISS PowerSaver sa jednoducho ovláda a stačí ju naprogramovať iba raz. Táto funkcia znižuje spotrebu na nulu počas prestávok definovaných používateľom a funguje automaticky na pozadí. Vďaka novému systému založenému na laseri možno v prípade nebezpečenstva automaticky znížiť otáčky a potom ich opäť zvýšiť.
Táto kombinácia bezpečnosti a výkonu zabezpečuje vysokú úroveň prevádzkovej bezpečnosti, ktorá je v spoločnosti Starrag, samozrejme, kľúčovou prioritou. Nakladanie a obsluha sú preto nielen bezpečné, ale aj nekomplikované a pohodlné pre obsluhujúci personál. V neposlednom rade nová generácia radu ZEISS PRISMO zaujme mnohými ergonomickými inováciami, ako je napríklad štíhlejší ovládací panel so špeciálnym držiakom na lepšiu manipuláciu s obrobkami a celkovo lepšia prístupnosť.

So súradnicovou súpravou ZEISS PRISMO 7/12/7 fortis s režimom zrýchlenia ZEISS CMM pre letecké aplikácie sa spoločnosť Starrag zameriava na ďalší dlhodobý úspech v oblasti zabezpečenia kvality. Pre spoločnosť to nie je len otázka dosiahnutia určitých výsledkov pre konkrétny obrobok. "Musíme byť schopní interpretovať tieto výsledky a údaje" a potom "o nich diskutovať s našimi internými a externými partnermi," hovorí Ziltener. Vďaka softvéru ZEISS CALYPSO pilotný projekt podporuje jednoduchú dokumentáciu a vizualizáciu výsledkov, a to aj pre neodborníkov. Viacúrovňová koncepcia softvéru ZEISS CALYPSO sprístupňuje tieto funkcie širokému okruhu ľudí. Zároveň softvér ponúka aj podrobnejšie možnosti pre špecializovanejších používateľov. Záver: Spoločnosť Starrag už týmto pilotným projektom stanovila nové štandardy v oblasti zabezpečenia kvality. Úzka spolupráca so spoločnosťou ZEISS, ktorá je založená na vzájomnej výmene, ponúka veľký potenciál rozvoja do budúcnosti.

Viac noviniek

Buďte v obraze v dynamickom svete automobilového priemyslu a elektromobility! Získajte exkluzívny...

Diamanty pre metrológov

Chcete sondu, ktorá nevykazuje žiadne hromadenie materiálu an...

21.03.2024 01:00

ZEISS OmniFix CT flex

ZEISS OmniFix CT flex
Pre ťažké, veľké a objemné komponenty


Rozsah pôs...

18.03.2024 01:55

Dni inovácií kvality ZEISS
Digitálne podujatie od 15. do 19. apríla 2024

25.02.2024 01:35

Význam teploty obrobku

Teplota ovplyvňuje všetky komponenty zapojené do procesu merania. Mimoriadne dôležitú úlohu tu zo...

ZEISS PRISMO je už viac ako 30 rokov jednou z najpresnejších CMM na trhu a dosahuje...