Katalóg

Eppendorf SE

  • DIN EN ISO 9001
  • ISO 17025
  • ISO 13485

17.10.2024 05:10

Výskum ochranných reflexov dýchacích ciest získal cenu spoločnosti Eppendorf & Science 2024

Americká vedkyňa Laura Seeholzerová, PhD., postdoktorandka na Kalifornskej univerzite v San Franciscu, USA, získala Cenu spoločnosti Eppendorf & Science za neurobiológiu za rok 2024 za svoju prácu na objasnení úlohy neuroendokrinných buniek dýchacích ciest pri reakcii na vonkajšie hrozby.

"Laura Seeholzer vo svojej eseji brilantne opisuje, ako identifikovala skupinu neuroendokrinných buniek hrtana a priedušnice, ktoré chránia naše dýchacie cesty," vysvetlil Dr. Peter Stern, vedúci redaktor časopisu Science a predseda poroty ceny. "Aktivácia týchto buniek riadi ochranné reflexy dýchacích ciest prostredníctvom interakcie so senzorickými neurónmi, ktoré dýchacie cesty inervujú."

"Voda "stekajúca do nesprávneho potrubia" alebo reflux žalúdočnej kyseliny do dýchacích ciest sú hlboko nepríjemné zážitky, ktoré vyvolávajú ochranné reflexy, ako je kašeľ, dávenie a prehĺtanie," hovorí Seeholzer. "Zistili sme, že vzácny typ buniek v epiteli dýchacích ciest, nazývaný neuroendokrinné (NE) bunky, detekuje tieto nepríjemné podnety. Po stimulácii uvoľňujú tracheálne a laryngeálne NE bunky špecifický typ neurotransmitera, ktorý aktivuje blízke senzorické neuróny, ktoré potom riadia ochranné reflexy, ako je prehĺtanie a kašeľ."

Laryngeálne a tracheálne NE bunky sú kritické, predtým prehliadané bunkové populácie, ktoré chránia naše dýchacie cesty. Seeholzer sa snaží pochopiť, či dysregulácia NE buniek prispieva k zvýšenej pravdepodobnosti aspirácie s vekom alebo pri ochoreniach, pri ktorých sú kritické reflexy dýchacích ciest narušené.

"Chcem sa poďakovať spoločnosti Eppendorf a časopisu Science za to, že za posledné dve desaťročia oslavovali mladých stážistov v neurobiológii," hovorí Seeholzer. "Vždy som rád čítal tieto eseje a byť vybraný ako tohtoročný víťaz je jedným z najväčších prekvapení a poct v mojej začínajúcej kariére. Chcel by som tiež poďakovať Dr. Davidovi Juliusovi a mojim kolegom z laboratória za vytvorenie nadšeného a podporujúceho laboratórneho prostredia, v ktorom je radosť chodiť každý deň do práce."

Ocenení boli aj dvaja finalisti. Doktorka Rosemary Caterová, vedúca výskumná pracovníčka a vedúca skupiny na University of Queensland, Brisbane, Austrália, za prácu, ktorá odhaľuje molekulárne detaily toho, ako sa základné živiny cholín a omega-3 mastné kyseliny transportujú do mozgu, a doktorka Claudia Katheová, odborná asistentka na University of Lausanne, Švajčiarsko, za prácu na objasnení úlohy populácií neurónov v mieche pri obnove motorických funkcií.

"Spoločnosť Eppendorf a časopis Science udeľujú túto prestížnu cenu od roku 2002. Od jej založenia cena ocenila viac ako 70 víťazov a finalistov, ktorí sa stali poprednými vedcami vo svojom odbore," uviedol doktor Axel Jahns, viceprezident pre korporátne občianstvo a vládne záležitosti spoločnosti Eppendorf SE. "Gratulujeme oceneným v roku 2024 k ich úžasným úspechom."

Viac noviniek

Pri vývoji bioprocesov sú kľúčom k úspechu údaje. Je potrebn&e...

Efektívna interakcia medzi manuálnym a automatickým pipetovaním Spolo...

Značky ACT (Accountability, Consistency, and Transparency) fungujú podobne ako nutričn&eacute...

V prírodovedných laboratóriách, kde je presnosť a čistota neod&scaron...

Investigators 2024 získava Clemens Plaschka, Rakúsko

Nezávislá porota, ktorej predsedala profesorka Laura Machesky, vybrala Clemensov výskum molekulár...