Katalóg

FLUX-GERÄTE GmbH

16.05.2022 01:05

Hospodárnejšia práca s modulárnymi čerpadlami

Spoľahlivo extrahovať suroviny na výrobu mydla

Na výrobu mydiel je potrebné zabezpečiť rôzne základné materiály na automatické ďalšie spracovanie v závislosti od receptúry. Paleta siaha od ľahkých olejov alebo parfumových základov cez polotuhé tuky a farebné suspenzie až po tvrdé vosky. Po skončení výroby je potrebné zlikvidovať niekedy korozívne a abrazívne zvyšky. Modulárne a robustné bubnové a vzduchom poháňané membránové čerpadlá sú vhodné pre všetky tieto aplikácie, pretože šetrne a spoľahlivo dopravujú širokú škálu médií.

V súčasnosti sa prevažná väčšina mydiel vyrába podľa špeciálnych receptúr z mnohých jednotlivých zložiek. Začína sa to výberom surovín pre samotný proces zmäkčovania a pokračuje prísadami, ako sú ošetrujúce látky, farbiace pasty alebo vosky a dokonca aj zložky parfumov. Všetky zložky majú rôzne vlastnosti, pokiaľ ide o viskozitu, chemické vlastnosti alebo bod vzplanutia. Napriek tomu musia byť z dodávkových kontajnerov spoľahlivo a bezpečne dodávané do automatickej výroby. Skupina Kappus, tradičná spoločnosť založená v roku 1848, vyrába ročne 20 000 ton základného mydla. Na tento účel sa spoločnosť pri výrobe tuhého mydla vo svojom závode v Heitersheime spolieha na osvedčené dodávacie čerpadlá Flux, pretože modulárna konštrukcia čerpadla a pohonu umožňuje vždy nastaviť správnu konfiguráciu čerpadla pre príslušné médium.

Flexibilné čerpadlá prepravujú širokú škálu surovín
Moderná výroba mydla je do značnej miery automatická a jednotlivé zložky sa miešajú na požadovaný východiskový produkt podľa špecifikácií. Na tento účel sa musia príslušné suroviny a prísady, ktoré sa dodávajú v rôznych nádobách, premiestniť do výrobných nádrží. Napriek rôznorodosti látok sa u výrobcu mydla v Heitersheime používajú len tri rôzne modely čerpadiel. Ulrich Kneip, vedúci technologického oddelenia spoločnosti Kappus, vysvetľuje prečo: "Dve sudové čerpadlá typu F 430 S a FP 42 4S a vzduchom poháňané membránové čerpadlo FDM 25 S/TT z nehrdzavejúcej ocele nám poskytujú potrebnú šírku pásma pre všetky látky používané vo výrobe, a tým výrazne znižujú nároky na skladovanie náhradných dielov, návod na obsluhu a rezervné čerpadlá. Vďaka modulárnej konštrukcii vlastného čerpadla a hnacieho motora môžeme v prípade potreby rýchlo vymeniť aj jeho časti. V prípade potreby možno napríklad bežný pohon rýchlo vymeniť za model odolný proti výbuchu alebo použiť výkonnejší motor pre vysoko viskózne kvapaliny, aby sa dosiahol požadovaný prietok. Okrem jednoduchej výmeny motora je výhodou, ktorú netreba podceňovať, aj rýchla demontáž na čistenie, aby bolo možné pružne reagovať na zmenu komponentov výrobku."

Premyslená technológia čerpadiel
Modulárny systém ponúka pohony čerpadiel od jednoduchých komutátorových motorov cez bezkartáčové motory na prakticky bezopotrebovú nepretržitú prevádzku až po trojfázové prevodové motory alebo pohon stlačeným vzduchom. Na požiadanie je možné dodať motory aj s reguláciou otáčok, napr. na plynulú reguláciu prietoku v ľubovoľnom čase. Všetky pohony sú umiestnené na hornej časti hriadeľa hnacieho hriadeľa v oboch čerpacích jednotkách a utiahnuté iba jednou maticou. Vďaka tomu sa dajú ľahko a rýchlo vymeniť na stránke
. V závislosti od modelu čerpadla, média a pohonu možno s elektrickými pohonmi dodávať až 220 l/min pri tlaku do cca 26 mWS (cca 2,6 bar). Vzduchový motor dosahuje výkon približne 240 l/min pri 30 mWS (približne 3 bary). Geometria odsávania modelu FP 425 je navrhnutá pre malé zvyškové objemy a umožňuje napr. vyprázdnenie sudov na viac ako 99 %, t. j. takmer úplne. Pri výrobe mydla sa osvedčili najmä dva modely čerpadiel: model F 430 S s mechanickým tesnením hnacieho hriadeľa a beztesnová verzia typu FP 424 S so špeciálne navrhnutým vedením hriadeľa. Všetky čerpadlá používané v spoločnosti Kappus pri výrobe mydla sú vyrobené z nehrdzavejúcej ocele so špeciálnou dĺžkou 1 500 mm (štandardná dĺžka je 1 200 mm pre IBC), takže sa dajú používať univerzálne. V prípade potreby sa používajú aj materiály ako polypropylén, polyvinylidénfluorid, napr. pre špeciálne korozívne alebo žieravé médiá.

Dlhá životnosť
V obidvoch čerpadlách vonkajšia výtlačná rúra uzatvára vnútornú vodiacu rúru pre hnací hriadeľ. Pre funkciu čerpadla je dôležité dobré, hladko pracujúce ložisko hnacieho hriadeľa. V tomto prípade špecialisti na čerpadlá používajú dva rôzne prístupy v závislosti od média: Pri modeli s mechanickým tesnením sa vodiaca rúrka s hriadeľom v spodnej časti utesňuje priamo na čerpadle proti prenikaniu média. Samotný hriadeľ je uložený a vedený v niekoľkých klzných ložiskách vložených do vnútornej rúrky. To umožňuje napríklad aj čerpanie vosku, ktorý bol zahriaty na 85 °C, aby sa znížila jeho viskozita. Naproti tomu model bez tesnenia pracuje s vodiacim ložiskom v tvare špirály vo vnútornej rúrke, ktoré sa nachádza približne v strede hriadeľa. Počas prevádzky sa vnikajúce médium vracia späť do otvoreného priestoru podobne ako Archimedova skrutka. Vďaka tomu je táto konštrukcia mimoriadne vhodná pre nízkoviskózne, dokonca agresívne a rýchlo tečúce kvapaliny, ktoré netvrdnú ani nekryštalizujú. Táto konštrukcia zabraňuje tvorbe nežiaducich usadenín vo vnútri čerpadla, a tým výrazne predlžuje jeho životnosť. Oba modely čerpadiel sa dajú ľahko rozobrať na jednotlivé komponenty, aby sa dali ľahko čistiť.

Membránové čerpadlo preberá likvidáciu
Naopak, na prípravu lúhu sú potrebné iné vlastnosti čerpadla. Z tohto dôvodu sa používa robustné vzduchom poháňané membránové čerpadlo z nehrdzavejúcej ocele s výtlačným tlakom až 178 l/min pri 8 baroch. Prečerpáva odpadovú kvapalinu zo zbernej nádrže do medzizásobníka na spracovanie. Keďže čerpadlo si bez problémov poradí aj s abrazívnymi časticami, je ideálne na likvidáciu odpadu. Bezpečné čerpadlo so suchým chodom je samonasávacie a nevadí mu ani zaplavenie.
Vďaka bezolejovej prevádzke sa môže používať nielen pri výrobe mydla, ale aj vo farmaceutickom a potravinárskom priemysle, ako aj v aplikáciách s odpadovými vodami, kalmi, chlórovými bielidlami, čistiacimi prostriedkami atď. V závislosti od použitia je čerpadlo vyrobené z hliníka, nehrdzavejúcej ocele, PP alebo polyvinylidénfluoridu. Napriek rôznorodosti látok, ktoré sa majú čerpať pri výrobe mydla, postačujú na čerpanie vo výrobe len tri univerzálne použiteľné čerpadlá a niekoľko modelov motorov. Modulárna konštrukcia umožňuje nastaviť systémy
vždy tak, aby bolo hotové čerpadlo vhodné pre čerpaný materiál. Náklady na údržbu, zásoby náhradných dielov a v neposlednom rade aj administratívne náklady, napr. na potrebné návody na obsluhu, sú znížené na minimum.

Viac noviniek

Čo je KLIMAfit?
V rámci projektu KLIMAfit, ktorý je v súlade so smernicami...

22.11.2023 09:00

Flux Pumps v Brau Beviale
od 28.11.2023.-.30.11.2023

SUR/FIN NASF



Cleveland, Ohio/USA Vystavovateľ: FLUX Pumps Corporation USA

...
Spoločnosť FLUX-GERÄTE GMBH získala pečať "Zamestnávateľ budúcnosti