Katalóg

Dunkermotoren GmbH

  • DIN EN ISO 9001:2015
  • DIN EN ISO 14001:2015
  • DIN EN ISO 50001:2018

Dunkermotoren GmbH

  • DIN EN ISO 9001:2015
  • DIN EN ISO 14001:2015
  • DIN EN ISO 50001:2018

07.12.2023 01:12

Dunkermotoren GmbH: Poľnohospodárske roboty pre záchranu budúcnosti poľnohospodárstva

Autonómne poľnohospodárske roboty (agroboty) ako prostriedok boja proti rastúcemu dopytu po potravinách a nedostatku kvalifikovanej pracovnej sily na poľnohospodárskom trhu

Známy je obraz stúpajúceho prachu z kombajnu, ktorý v horúcom letnom dni vyťahuje jačmeň, ale čo sa stane, keď nie je po ruke žiadny robotník, ktorý by zberal úrodu? Je jasné, že rastúci dopyt po potravinách rastúcej populácie v kombinácii s pretrvávajúcim nedostatkom kvalifikovanej pracovnej sily možno uspokojiť len nárastom autonómne riadených systémov.

Na trhu intralogistiky je téma autonómie v posledných rokoch v centre vývoja. Toto know-how sa teraz môže použiť na automatizáciu opakujúcich sa úloh v rámci každodennej poľnohospodárskej práce. Dávkovanie, uchopovanie, nastavovanie, umiestňovanie - to všetko sú úlohy, ktoré sa vykonávajú tak v priemyselnom prostredí, ako aj v poľnohospodárstve. Či už ide o manipuláciu s plastovým granulátom alebo osivom, surovinou alebo zberom potravín, materiálový produkt nie je dôležitý pre technológiu, ktorá stojí za aplikáciou. V dôsledku toho možno existujúce koncepty z priemyselnej automatizácie ľahko preniesť do poľnohospodárskej techniky.

Práve na túto oblasť sa spoločnosť Dunkermotoren sústredila a ponúka dlhoročné skúsenosti. Inteligentné BLDC motory s integrovanou elektronikou sa už mnoho rokov používajú na prevádzku v autonómne riadených vozidlách v intralogistike a teraz sa dajú použiť na realizáciu koncepcie inteligentného poľnohospodárstva len s malými úpravami, aby odolali náročným podmienkam prostredia v poľnohospodárstve.

Základ autonómnych poľnohospodárskych robotov

Základom autonómneho vykonávania pohybových úloh sú decentralizované riadiace jednotky a sieťové prepojenie cloudových platforiem. Inteligentné elektromotory s rozhraniami CANopen alebo Ethernet poskytujú rozhodujúce údaje pre pohyb robota. Vďaka vopred definovaným parametrom pohybu je výsledkom analýzy týchto údajov požadovaná reakcia robota.

V akej situácii musí robot vykonať, jazdiť alebo polohovať, akým spôsobom sa definuje prostredníctvom jeho MotionCode. MotionCode, program na riadenie motora spoločnosti Dunkermotoren, riadi robota a hovorí mu, aké úlohy musí vykonať alebo do akej polohy sa má pohybovať. Beží priamo na integrovanej elektronike motora, ktorá je zabudovaná do krytu prevodového motora, čím sa šetrí cenné miesto v konštrukcii robotov.

Programovanie sa jednoducho vykonáva v jazyku C alebo ho môžu prevziať priamo špecialisti spoločnosti Dunkermotoren zo značky IIoT nexofox. Ak sa používa viacero robotov, nexofox umožňuje aj monitorovanie celých vozových parkov. Možno tak presne vyhodnocovať trenie, opotrebenie, prejdené a plánované trasy. V prípade plánovanej údržby možno presne určiť aktuálnu polohu a stav vášho systému.

Vďaka cloudovému pripojeniu a integrácii do existujúcich systémov je možný vzdialený prístup k údajom z ľubovoľného miesta.

Môžete sa sústrediť na svoju hlavnú činnosť, zatiaľ čo Dunkermotoren a nexofox sa postarajú o zvyšok. Takto spoločne prispievame k realizácii nových konceptov inteligentného poľnohospodárstva a zabezpečujeme, aby bol v budúcnosti pokrytý rastúci dopyt po potravinách - napriek nedostatku kvalifikovaných pracovníkov a rastúcej populácii.

TEnergetická účinnosť ako ďalší benefit

Predstavte si poľnohospodárskeho alebo kŕmneho robota na vašej sieťovej farme budúcnosti. Ako musí váš systém vyzerať z hľadiska funkčnosti?

Okrem autonómie musia byť koncepty budúcnosti priestorovo úsporné a dlhodobo odolávať náročným podmienkam prostredia na farme. Aby sa splnili rastúce požiadavky v oblasti energetickej efektívnosti, aj prevádzka by mala byť energeticky čo najefektívnejšia.

Keďže elektronika inteligentných robotov Dunkermotors je integrovaná priamo do krytu motora, poľnohospodárske roboty môžu byť navrhnuté mimoriadne kompaktne. Okrem toho elektronika preberá široké oblasti monitorovania a vyhodnocovania údajov, čo má za následok voľnú kapacitu počítača celého systému a úsporu energie pri rovnakom rozsahu funkcií.

Je tu však ešte jedna výhoda: Vďaka integrácii do krytu motora sú citlivé elektronické komponenty chránené pred vplyvmi prostredia. Samotný kryt je vyrobený z ocele alebo hliníka. Vďaka voliteľnej povrchovej úprave môže celý pohon dosiahnuť stupeň krytia až IP69K. Vďaka tomu je váš autonómny systém ideálny na použitie v stodole alebo v teréne.

V neposlednom rade majú elektromotory vysokú hustotu výkonu, čo znamená, že je možné použiť malé motory s vysokou účinnosťou. Tým sa znižujú energetické nároky poľnohospodárskych robotov, čo im umožňuje prekonávať väčšie vzdialenosti a poskytuje vám skutočné úspory nákladov.

Či už v chove zvierat, alebo v náročných poľných aplikáciách - spolupracujme na realizácii robustných a trendových riešení pre poľnohospodárstvo.

Viac noviniek

Nový regulátor 4Q od spoločnosti Dunkermotoren ponúka vysoký výkon za prijateľnú cenu
Spoločnosť Dunkermotoren pripravuje pôdu pre plne automatizovanú a digitalizovanú intralogistiku

Bezpečnostná knižnica SISTEMA pre inteligentné motory dPro spoločnosti Dunkermotoren s ST...

Spoločnosť Dunkermotoren, značka AMETEK, je hrdá na to, že môže poháňať pretekárske vozidlo tímu Milhagem z univerzity v Minas Gerais svojím bezkartáčovým jednosmerným motorom
Spoločnosť Dunkermotoren vydáva nové číslo svojho časopisu Motion Journal "mo

Od 14. do 17. mája 2024 otvorí výstava Interclean v Amsterdame...