Katalóg

Dunkermotoren GmbH

  • DIN EN ISO 9001:2015
  • DIN EN ISO 14001:2015
  • DIN EN ISO 50001:2018

Dunkermotoren GmbH

  • DIN EN ISO 9001:2015
  • DIN EN ISO 14001:2015
  • DIN EN ISO 50001:2018

28.12.2023 01:12

Dunkermotoren GmbH - Viac nezávislosti od globálnych dodávateľských reťazcov

V neistých časoch je pre spoločnosti obzvlášť dôležité, aby dôkladne kontrolovali svoje dodávateľské reťazce z hľadiska rizík. V roku 2023 spoločnosť Dunkermotoren, značka AMETEK, výrazne investovala do opatrení na zníženie geografickej závislosti pri výrobe motorov.

Spoločnosť tým významne prispieva k bezpečnému zásobovaniu svojich zákazníkov.

Späť na lokálne - Prispôsobený dodávateľský reťazec pre magnety zo vzácnych zemín
Vzácne zeminy, ako sú neodým a dysprózium, sa dnes všeobecne používajú pri výrobe mimoriadne výkonných magnetov. Ťažba týchto surovín, ako aj výroba samotných magnetov sa uskutočňuje takmer výlučne na Ďalekom východe. V dôsledku toho je väčšina výrobcov motorov závislá od jednotlivých, vzdialených dodávateľov materiálov. V spoločnosti Dunkermotoren sa vzácne magnetické materiály používajú najmä v synchrónnych motoroch radu BG a lineárnych motoroch radu SL. S cieľom vyhnúť sa vážnym výpadkom v dodávkach spustil výrobca pohonnej techniky program na zníženie tejto závislosti už v roku 2020. Napríklad už v roku 2023 mohol prejsť v prvej sérii na magnety zo vzácnych zemín, ktorých podiel recyklácie vo výrobnom procese je viac ako 75 %. A najlepšie na tom je, že tento prechod nemá vplyv na výkon a ďalšie kľúčové vlastnosti motora.

Je možné sa zaobísť bez nich?
Okrem zabezpečenia dodávok kritických materiálov spoločnosť Dunkermotoren v súčasnosti vyvíja bezkartáčové jednosmerné motory, ktoré vôbec nevyžadujú vzácne zeminy. Tieto motory zatiaľ nedosahujú rovnakú hustotu výkonu ako porovnateľné motory s magnetmi vzácnych zemín, a preto zatiaľ nebudú zaradené do štandardného portfólia. V prípade nedostatku dodávok by táto alternatíva bola k dispozícii rýchlo a vo veľkých množstvách. Alternatívou pre širokú škálu aplikácií je aj portfólio kartáčovaných jednosmerných motorov Dunkermotoren s feritovými magnetmi z Európy a univerzálne motory úplne bez magnetov. A aby sme vám v budúcnosti mohli ponúknuť ešte viac, ešte udržateľnejších možností, spoločnosť Dunkermotoren úzko spolupracuje s partnermi, ktorí sa venujú vývoju alternatívnych koncepcií motorov a magnetických materiálov.

Flexibilné vďaka modularite
Kľúčovou súčasťou inteligentných servomotorov od spoločnosti Dunkermotoren sú integrované regulátory založené na vlastnej "Motor Control Platform" (MCP). MCP je modulárna koncepcia, ktorá sa používa vo všetkých inteligentných BG motoroch a v niektorých externých elektronických zariadeniach od spoločnosti Dunkermotoren a umožňuje programovanie rôznych parametrov a bezpečnostných funkcií.

Mnohé z použitých elektronických komponentov sa dajú v prípade obmedzenej dostupnosti pomerne ľahko vymeniť. Avšak napríklad mikrokontroléry, integrované obvody ovládačov a spínacie regulátory je ťažké vymeniť. Na rok 2023 si spoločnosť Dunkermotoren stanovila cieľ znížiť riziko dostupnosti najmä mikrokontrolérov.

Sú srdcom riadiacej elektroniky. Na dosiahnutie tohto cieľa sa spoločnosť Dunkermotoren rozhodla pre stratégiu viacerých čipov, ktorá umožňuje väčšiu nezávislosť od jednotlivých výrobcov. Modulárne štruktúry MCP umožňujú výrobcovi používať alternatívne mikrokontroléry vo všetkých sériách s prijateľným úsilím.

Späť ku koreňom - nákupy na prahu
Magnety a elektronika sú určite najkritickejšími komponentmi z hľadiska globálnych závislostí. Úzky vzťah s európskymi dodávateľmi je však pre spoločnosť Dunkermotoren dôležitý aj v prípade iných komponentov. Nemecký výrobca pokračuje v tomto regionálnom zameraní pri výrobe svojich motorov - a vyrába tam, kde je výrobok potrebný. Od roku 2023 sa napríklad všetky motory predávané v Európe vyrábajú tiež výlučne v európskych závodoch. Motory z čínskeho závodu sa predávajú výlučne v Ázii. Aj materiály, ktoré sa tam používajú, sa v čoraz väčšej miere získavajú z miestnych zdrojov. Týmto spôsobom spoločnosť Dunkermotoren znižuje globálnu závislosť od jednotlivých dodávateľov a minimalizuje prepravné trasy a časy s cieľom ponúknuť svojim zákazníkom čo najlepšiu bezpečnosť dodávok a zároveň znížiť svoju ekologickú stopu.

Viac noviniek

Nový regulátor 4Q od spoločnosti Dunkermotoren ponúka vysoký výkon za prijateľnú cenu
Spoločnosť Dunkermotoren pripravuje pôdu pre plne automatizovanú a digitalizovanú intralogistiku

Bezpečnostná knižnica SISTEMA pre inteligentné motory dPro spoločnosti Dunkermotoren s ST...

Spoločnosť Dunkermotoren, značka AMETEK, je hrdá na to, že môže poháňať pretekárske vozidlo tímu Milhagem z univerzity v Minas Gerais svojím bezkartáčovým jednosmerným motorom
Spoločnosť Dunkermotoren vydáva nové číslo svojho časopisu Motion Journal "mo

Od 14. do 17. mája 2024 otvorí výstava Interclean v Amsterdame...