Katalóg

Eppendorf SE

  • DIN EN ISO 9001
  • ISO 17025
  • ISO 13485

29.06.2023 01:06

Cenu spoločnosti Eppendorf pre mladých európskych výskumníkov 2023 získal Maurice Michel, Švédsko

Tento rok udeľuje spoločnosť Eppendorf SE so sídlom v Hamburgu prestížnu cenu za výskum už po 28. raz. Nezávislá porota pod vedením profesora Reinharda Jahna vybrala za víťaza ceny Eppendorf Award for Young European Investigators 2023 Dr. Mauricea Michela z Laboratória Science for Life, Karolinska Institutet, Štokholm, Švédsko.


Maurice Michel, narodený v roku 1986, získava cenu 20 000 eur za svoj výskum umelých funkcií DNA opravných enzýmov pre liečbu chorôb. Dr. Michel dokázal, že naviazanie malej molekuly na aktívne miesto enzýmu na opravu DNA nielen zvyšuje jeho aktivitu, ale ho aj podnecuje k vykonaniu reakcie, ktorá sa vo voľnom proteíne nevyskytuje, čo vedie k zlepšeniu opravy DNA po oxidačnom poškodení.


"Tieto prevratné objavy môžu mať ďalekosiahle využitie pri liečbe rakoviny alebo degenerácie súvisiacej s vekom," uviedli porotcovia.

Maurice Michel: "Je to pre mňa obrovská česť a cítim sa pokorne, že mi bola udelená cena Eppendorf Award 2023. Nebolo by to možné bez príspevku a ducha mnohých vedcov, či už kolegov alebo spolupracovníkov, ako aj mentorov a neuveriteľnej rodiny, ktorú nazývam svojou. Ocenenie je uznaním potenciálu ľubovoľnej manipulácie s enzymatickými funkciami v živých bunkách. Pomocou organokatalyzátorov s malými molekulami sme do enzýmu nainštalovali nové biochemické reakcie, a tak sa nám podarilo prepísať cestu opravy excízie bázy. Náš výskum sa teraz zameriava na rozšírenie tejto technologickej základne skúmaním ďalších enzýmov a pochopením biochemických reakčných dráh a ich biologických dôsledkov. Presmerovanie alebo zníženie oxidačného poškodenia DNA v závislosti od individuálnych potrieb by mohlo slúžiť ako nová stratégia pre vývoj presných terapeutík budúcnosti."


Slávnostné odovzdávanie cien sa uskutočnilo 22. júna 2023 v Pokročilom školiacom centre Európskeho laboratória molekulárnej biológie (EMBL) v nemeckom Heidelbergu.



Ďalšie informácie o spôsobe podávania prihlášok, výberových kritériách a predchádzajúcich víťazoch ceny Eppendorf Award for Young European Investigators nájdete na www.eppendorf.com/award.


Cenou Eppendorf Award for Young European Investigators, ktorá bola založená v roku 1995, spoločnosť Eppendorf SE oceňuje vynikajúcu prácu v biomedicínskom výskume a podporuje mladých vedcov v Európe vo veku do 35 rokov. Cena Eppendorf sa udeľuje v spolupráci s vedeckým časopisom Nature. Víťaza ceny vyberá nezávislá komisia v zložení Prof. Reinhard Jahn (Max Planck Institute for Multidisciplinary Sciences, Göttingen, Nemecko), Sadaf Farooqi (Wellcome-MRC Institute of Metabolic Science, Cambridge, UK), Madeline Lancaster (MRC Laboratory of Molecular Biology, Cambridge, UK), Ben Lehner (Wellcome Sanger Institute, Cambridge, UK ; Center for Genomic Regulation PRBB, Barcelona, Španielsko) a Laura Machesky (University of Cambridge, UK).



























Viac noviniek

S prístrojom Mastercycler® X40 bude vaša každodenná laboratórna rutina nielen spoľahlivá a ef...

Takara Bio Inc (Takara Bio) a Eppendorf SE, dve popredné spoločnosti v oblasti vedy o živej prírode, s potešením oznamujú svoju spoluprácu v rámci strategickej dohody o spoločnom marketingu.
propagačné akcie 01. septembra 2023 - 31. decembra 2023
V spoločnosti Eppendorf si uvedomujeme kľúčovú úlohu, ktorú plastový spotrebný materiál zohráva v laboratóriu. Zároveň si uvedomujeme, že rovnováha medzi požiadavkami modernej vedy a starostlivosťou o životné prostredie je kľúčovou výzvou pre manažment laboratória pre vedy o živej prírode. Preto sa riadime zásadou "Reduce, Reuse, Recycle" vždy a všade, kde je to možné, a čoraz viac sa spoliehame na používanie surovín na biologickej báze.

Jednokanálové pipety Eppendorf Xplorer® a Xplorer plus boli certifikované značkou ACT® sp...

Keďže výskum a vývoj je časovo náročné odvetvie, neustále sú potrebné digitálne riešenia a nástro...