Katalóg

PFISTERER Kontaktsysteme GmbH

PFISTERER Kontaktsysteme GmbH

  • DIN EN ISO 9001
  • DIN EN ISO 14001

PFISTERER Kontaktsysteme GmbH

  • DIN EN ISO 9001
  • DIN EN ISO 14001

10.11.2023 01:11

PFISTERER podporuje TenneT s pripojením na jednosmerný prúd - Offshore platforma DolWin kappa úspešne nainštalovaná

Winterbach, Nemecko - 7. novembra 2023

Pri pobreží Dolného Saska bola úspešne nainštalovaná pobrežná plošina DolWin kappa ako súčasť projektu spoločnosti TenneT DolWin6 na pripojenie k sieti. V budúcnosti bude transformovať Striedavý prúd (AC) z troch veterných elektrární zo 155 kV na 362 kV a potom na 320 kV jednosmerný prúd (DC) a následne ho prenesie na pevninu prakticky bez strát. Platforma je prvá, ktorá má na tento účel dve plynom izolované rozvodne (GIS). Predchádzalo tomu úspešné vysokonapäťové testovanie VN inštalácie spoločnosťou PFISTERER v španielskom Cádize Cádiz. Prevádzkovateľ prenosovej sústavy TenneT sa spolieha aj na zásuvné vnútorné vysokonapäťové armatúry CONNEX z produktového radu PFISTERER CONNEX pre DolWin kappa.

Celkovo je DolWin6 už 13. prípojkou na pobrežnú sieť od spoločnosti TenneT v Nemecku. Tento prevádzkovateľ prenosovej sústavy je lídrom v sektore offshore v Európskej únii. Nové 900 MW pripojenie bude dodávať obnoviteľnú veternú energiu zo Severného mora teoreticky pre viac ako milión domácností, a tým ďalej posilní bezpečnosť dodávok v Nemecku a Európe. Spoločnosť PFISTERER podporuje projekt a generálneho dodávateľa SIEMENS Energy povereného výstavbou platformy - od komplexných inžinierskych a plánovacích služieb až po dohľad nad inštaláciou káblov. Spoločnosť PFISTERER potom prevzala inštaláciu vysokonapäťových armatúr a záverečné vysokonapäťové skúšky celej VN kabeláže. Okrem iného bolo nainštalovaných približne 200 konektorov CONNEX veľkosti 6-S, objímky z epoxidovej živice a prepojovacie boxy od spoločnosti PFISTERER na trvalý bezpečný prenos energie.


Prvý plynom izolovaný rozvádzač pre prenos jednosmerného prúdu
Konvertorová platforma DolWin kappa má po prvýkrát dva systémy GIS - jeden pre stranu striedavého prúdu (AC) a druhý pre stranu jednosmerného prúdu (DC) podmorského káblového pripojenia na pevnine. To ponúka značné priestorové výhody v rámci platformy. Spoločnosť PFISTERER najprv vypočítala prúdovú zaťažiteľnosť a energetické zaťaženie rôznych káblových prepojení - od pripojenia veternej farmy v rámci platformy cez GIS na úrovni 155 kV do transformátora a odtiaľ do druhého GIS na strane 362 kV DC. Spoločnosť PFISTERER tak mohla poskytnúť podporu pri návrhu a výbere vnútornej kabeláže, ako aj pri časovo optimalizovanom plánovaní všetkých inštalačných procesov. Spoločnosť PFISTERER dohliadala a dokumentovala inštaláciu káblov na mieste, a to v Cádize aj na mori v Severnom mori, a potom koordinovala a vykonávala inštaláciu VN konektorov a spojov z epoxidovej živice. Na základe doterajších skúseností s projektmi v segmente morských platforiem boli pracovné postupy kladenia káblov optimalizované a prispôsobené výzvam projektu.
Vďaka tomu sa podarilo zvládnuť zložitú logistiku a napätý harmonogram projektu PFISTERER podporuje TenneT s DC pripojením - úspešne nainštalovaná morská platforma DolWin kappa.

VN test cez noc
Záverečný vysokonapäťový test zabezpečuje integritu systémov na napäťových úrovniach 155 kV a 362 kV po dokončení všetkých inštalácií na pevnine . Aby sa nebránilo iným prácam na plošine, tieto testy sa vykonali v noci. Na privedenie skúšobného napätia bol k plošine skúšobným káblom pripojený mobilný skúšobný príves s priechodkou PFISTERER a plynovo izolovaným kolenovým spojom. Tím PFISTERER vytvoril aj vhodné pripojenie pre 362 kV GIS v meničovej miestnosti plošiny. Spojky a káble sa museli tiež niekoľkokrát premiestniť, aby sa otestovali všetky tri fázy. Plošina bola nakoniec odovzdaná v marci 2022. V auguste 2022 sa vydala na cestu cez Rotterdam do Severného mora, kde bola inštalovaná 45 km od pobrežia.

Úspešné káblové prepojenie na otvorenom mori
Na zvýšenie redundancie a bezpečnosti siete bude DolWin kappa prepojená so sesterskou platformou DolWin beta na mori. Podobne ako v prípade projektu DolWin gamma to spoločnosť PFISTERER realizovala pomocou 155 kV mostového spojenia Feltoflex. Medzi oboma platformami boli natiahnuté približne 2 kilometre káblov, ktoré boli spojené pomocou spojov z epoxidovej živice a konektorov CONNEX . Okrem inštalácie na mori sa spoločnosť PFISTERER podieľala aj na záverečnom testovaní káblových spojení VN.

Spoločnosť TenneT sa pri svojich projektoch na mori dlhodobo spolieha na bezpečné a osvedčené VN spojky CONNEX od spoločnosti PFISTERER. Používajú sa v sieťových prípojkách DolWin alpha, DolWin beta, DolWin gamma a DolWin epsilon a na pobrežných plošinách, ako aj na niekoľkých satelitných plošinách. Spoločnosť Siemens Energy je generálnym dodávateľom zodpovedným za výstavbu platformy DolWin kappa. Skupina PFISTERER poskytla podporu prostredníctvom svojich miestnych tímov a pobočiek v Španielsku, Nemecku a Švajčiarsku.

Viac noviniek


Winterbach, Nemecko - 06. februára 2024 - Systém zásuvných spojení CONNEX od spoločnosti PF...


Winterbach, Nemecko - 26.09.2023 -

Prevádzkovateľ prenosovej siete TenneT po...

Karl-Heinz Pfisterer sa stáva čestným predsedom dozornej rady SE.

Winterbach, Nemecko - 15. júna 2023 -

Spoločnosť Pfisterer, popredný poskytovateľ riešení...

Distribúcia a prenos energie sú hlavnými kompetenciami spoločnosti PFISTERER už takmer 100 rokov....

Od začiatku roka je Küssnacht am Rigi novým centrálnym miestom pre našich približne 160 zamestnancov vo Švajčiarsku. Pre skupinu PFISTERER, ktorá má vo Švajčiarsku korene už desaťročia, to znamená začiatok novej éry: v Küssnachte zjednocujeme naše divízie, ktoré predtým sídlili v Malters a Altdorfe, do nového centrálneho technologického a obchodného centra.