Katalóg

ACE Stoßdämpfer GmbH

  • RoHS
  • Reach
  • DIN ISI 9001:2015

05.05.2023 01:05

Komponenty ACE podporujú uchopovače polotovarov počas prepravy v procese tvárnenia plechu

Preprava plechových polotovarov: priemyselné plynové ťažné pružiny ACE odľahčujú uchopovače polotovarov

Pomocou zariadení na manipuláciu s bremenami možno zabezpečiť bezpečné a šetrné zdvíhanie a prepravu polotovarov z plechu pre automatizované procesy. Každé percento menej odpadu z plechu môže priniesť úsporu až 1 milión eur pri tvárnení a rezaní. S cieľom zvýšiť bezpečnosť pri novom návrhu uchopovača polotovarov pre automobilový priemysel spojili svoje sily dvaja známi dodávatelia strednej veľkosti.


V kovospracujúcom priemysle sa dodávateľom systémov podarilo ponúknuť rezanie bez použitia nástrojov pri spracovaní plechu. Na tento účel sa používajú lasery na rezanie priamo z kontinuálne prebiehajúcich oceľových alebo hliníkových zvitkov. Tým sa zvyšuje ziskovosť v lisovni. Napríklad vďaka CNC programovaniu možno dosiahnuť vysoký stupeň flexibility pri súčasnej úspore materiálu až do 10 %. Okrem toho odpadá kompletná námaha pri preprave, skladovaní a údržbe rezných nástrojov, ktoré môžu vážiť až 40 ton. Dodávatelia teraz dodávajú ľahko inštalovateľné systémy, ktoré umožňujú výrobu polotovarov aj v menších halách a lisovniach. V porovnaní s konvenčnými výrobnými procesmi založenými na nástrojoch to prináša vysoké úspory.


Špeciálne stroje na tvárnenie plechov

Aby sa tieto výhody neznehodnotili počas výrobného procesu, kovospracujúce firmy spolupracujú so špecializovanými partnermi, ktorí dokážu rýchlo a spoľahlivo dodať špeciálne riešenia vo vysokej kvalite. Jednou z takýchto spoločností je Nordgreif GmbH, kde sa všetko točí okolo zdvíhania a prepravy ťažkých bremien. Ako ukazuje táto aplikácia, 30-ročná úspešná história by bola nemysliteľná bez skúsených inžinierov a individuálnych návrhov v centrále v Schenefelde pri Hamburgu. Sortiment riešení zahŕňa kliešte, chápadlá, traverzy, ako aj otočné zariadenia s mechanickým, elektrickým alebo hydraulickým pohonom.

Rastúca automatizácia v automobilovom priemysle si vyžaduje nové riešenia aj v oblasti manipulácie s bremenami. To vedie k zvýšeniu efektívnosti a rýchlosti prebiehajúcich výrobných procesov, pri ktorých sa plechové polotovary najprv vyrazia zo zvitku a potom sa ukladajú na špeciálne palety. Tieto palety sa potom pomocou uchopovača polotovarov prepravujú k lisom, kde sa opäť oddelia a pod tlakom sa formujú do požadovaného tvaru. Pri preprave mastných polotovarov je hladký povrch špeciálnou požiadavkou na riešenie uchopovača. Z tohto dôvodu sú riešenia Nordgreif vybavené špeciálnym pridržiavacím zariadením: To drží stoh polotovarov veľmi pevne pohromade a bezpečná preprava je vždy zaručená.


Hľadajú sa priemyselné plynové pružiny pre 10-tonový špeciálny stroj

Aby sa umožnila bezproblémová výroba pre konečného zákazníka, spolupracuje spoločnosť Nordgreif s medzinárodne uznávaným špecialistom na tlmiace riešenia všetkého druhu, spoločnosťou ACE Stoßdämpfer GmbH. Dlhoročná spolupráca je úspešná, pretože obe spoločnosti pristupujú k projektom podobným spôsobom: Vychádzajúc z vysokokvalitného a rozsiahleho sortimentu výrobkov sú schopné ďalej vyvíjať riešenia na mieru a v prípade potreby vďaka svojim odborným znalostiam navrhovať aj nové výrobky. Takýmto prípadom je aj súčasná generácia chápačov polotovarov. Úlohou bolo zabezpečiť silovú podporu pre výškovo nastaviteľný stôl pri jeho zdvíhaní do hornej koncovej polohy. Stôl je vybavený nožnicovým zdvihákom a krokovým mechanizmom a je zodpovedný za upevnenie stohov polotovarov. Zabraňuje skĺznutiu polotovarov a v najhoršom prípade ich pádu. To by viedlo nielen k prerušeniu pracovných procesov, ale aj k nákladnému poškodeniu citlivých plechových polotovarov. Na stôl s hmotnosťou 2 000 kg možno naložiť polotovary s hmotnosťou až 8 000 kg. Na bezpečné upevnenie nákladu bolo jedným z riešení spoločnosti Nordgreif zdvihnutie stola po tom, ako naň bol umiestnený uchopovač, pomocou štyroch výkonných, horizontálne usporiadaných plynových ťažných pružín na uvoľnenie polotovarov. Pri zdvíhaní uchopovača polotovarov sa musí dať nastavovací stôl rýchlo a kontrolovane posúvať smerom nadol, aby sa polotovary upevnili. Na čo najlepšiu podporu týchto operácií museli špecialisti spoločnosti ACE prekonať niekoľko výziev. Pri maximálnom zaťažení polotovaru osem ton musia byť vybrané plynové pružiny na jednej strane výkonnejšie ako komerčne dostupné modely, ktoré sa nachádzajú na kapotách, poklopoch a vekách, kde umožňujú kontrolované držanie, zdvíhanie alebo spúšťanie na účely podpory sily ľudských svalov. Na druhej strane musia byť presne nastaviteľné, aby umožňovali presne požadovaný pohyb a rýchlosť stola. Ďalšia požiadavka: Hoci spoločnosť ACE poskytuje pre väčšinu riešení aj online výpočtový program, pomocou ktorého sa v piatich jednoduchých krokoch navrhne a dodá správna plynová pružina, v tejto aplikácii tento typ rýchleho a presného určenia vhodných modelov neprichádzal do úvahy vzhľadom na faktory, ktoré bolo potrebné zohľadniť, ako sú kladky a hmotnosť pri spúšťaní.

Technológia ventilov od spoločnosti ACE sa ukázala byť riešením

. Súhrn týchto požiadaviek poskytol spoločnosti ACE príležitosť preukázať nielen kvalitu svojich výrobkov, ale aj kvalitu svojho servisného tímu. V prvom rade spoločnosť ACE dodala štyri priemyselné plynové ťažné pružiny typu GZ-28-600-DD-1200N s maximálnou ťažnou silou 1 200 N. Aj keď si to konštrukčný tím spoločnosti Nordgreif želal, v praxi sa ukázalo, že to nemôže vyvolať požadované spustenie stola, ako bolo zamýšľané, ani sa nedá dosiahnuť požadované odľahčenie počas zdvíhania. Plynové pružiny boli vzhľadom na ťahové sily predimenzované. Z tohto dôvodu sa Kai Boelingen, odborník zodpovedný za technický predaj v regióne v spoločnosti ACE, vydal do Schenefeldu, aby spolu s tímom Nordgreifu vstúpil do testovacej fázy, ktorú opisuje ako "oťukávanie". Technici pritom využili špeciálnu vlastnosť týchto riešení asistencie napájania, ktoré fungujú bez externého zdroja energie. Ich ťažná sila sa dá prostredníctvom ventilu dodatočne plynule znížiť na požadovanú hodnotu. Po starostlivom vypustení dusíka sa ukázalo, že pri sile 800 N sú sily komponentov umiestnených vedľa seba na oboch stranách konštrukcie zvolené tak vhodne, že stôl sa môže rýchlo, ale kontrolovane pohybovať smerom nadol. Zároveň sa počas procesu zdvíhania vďaka kombinovaným silám 3 200 N výrazne znižuje mŕtva hmotnosť chápadla, takže pohyb do hornej koncovej polohy prebieha podľa želania.

Aby mohlo ešte viac konštruktérov využívať výhody týchto výkonných strojových prvkov, spoločnosť ACE ponúka na požiadanie okrem širokého sortimentu príslušenstva a spojovacích dielov aj špeciálne verzie. Okrem toho sú pre aplikácie s prísnymi hygienickými predpismi, ako napríklad v medicínskej a potravinárskej technike, k dispozícii aj varianty plnené špeciálnymi olejmi, ktoré sa môžu dodávať v nerezovom vyhotovení, ako aj s tlmením koncovej polohy. Ak si to vyžadujú okolité podmienky, spoločnosť ACE dokáže ešte viac rozšíriť prípustný teplotný rozsah od -20 °C do 80 °C. Tento typ prispôsobenia však nebol kritériom úspechu novej generácie chápačov polotovarov v spoločnosti Nordgreif. Aj vďaka presne nastaveným silám priemyselných plynových ťažných pružín od spoločnosti ACE, ktoré spoľahlivo fungujú v každom prepravnom procese, sú automatizované pracovné procesy u koncových zákazníkov bezproblémové, a to aj napriek niekedy mastným povrchom, takže nákladné vyradenie polotovarov je vzácnou komoditou.

Viac noviniek

Vo švajčiarskom vedeckom centre Technorama ponúka 500 experimentálnych stan&...

Športoví vedci pri svojich návrhoch používajú aj hydraulick&ea...

Preprava mRNA vakcíny proti COVID-19 od spoločnosti Biontech/Pfizer predstavuje skutočn&ua...

Spoločnosť ACE Stoßdämpfer GmbH teraz ponúka inžinierom okrem softvéru n...

Spoločnosť ACE Stoßdämpfer GmbH teraz ponúka konštruktérom nielen...

To, čím sú kaskadéri pre filmové hviezdy, sú štrukturálne tlmiče TUBUS pre drahé filmové kamerové...