Katalóg

ACE Stoßdämpfer GmbH

  • RoHS
  • Reach
  • DIN ISI 9001:2015

27.07.2023 01:07

Priemyselné tlmiče nárazov Používajú sa pre vesmír v laboratóriu

Helmholtzovo centrum pre výskum ťažkých iónov GSI v Darmstadte prevádzkuje veľké, celosvetovo jedinečné zariadenie na urýchľovanie iónov. Výskumníci z celého sveta využívajú toto zariadenie na experimenty s cieľom získať nové poznatky o štruktúre hmoty a vývoji vesmíru. Vyvíjajú tiež nové aplikácie v medicíne a technológiách. V Darmstadte sa v súčasnosti buduje nové medzinárodné urýchľovacie centrum FAIR, ktoré je jedným z najväčších výskumných projektov na svete. Pomocou FAIR sa má v laboratóriu vytvárať a skúmať hmota spôsobom, ktorý sa inak vyskytuje len vo vesmíre.


Ústredným prvkom budúceho urýchľovacieho centra FAIR je kruhový urýchľovač SIS100, ktorý je vybavený supravodivými magnetmi. Ten bude mať obvod 1,1 kilometra, zatiaľ čo existujúce zariadenie GSI so synchrotrónom ťažkých iónov SIS18 bude slúžiť ako predurčovač pre nový komplex urýchľovačov. V jednom z plánovaných prstencov urýchľovača zariadenia FAIR, v kolektorovom prstenci, ktorý sa bude používať na uskladnenie a chladenie iónov, sa použijú priemyselné tlmiče nárazov z radu Magnum spoločnosti ACE. Používajú sa na zabezpečenie koncových polôh pohonných jednotiek vybavených výkonnými lineárnymi motormi. Priemyselné tlmiče nárazov s typovým označením MA3325EUM-14xxx so špeciálnou dorazovou objímkou a MA3325EUM-PP s PU hlavicou sú namontované na mechanickom koncovom dorazu pohyblivej lineárnej jednotky. Ich hlavnou úlohou je účinne absorbovať zotrvačné sily v prípade možného chybného ovládania pohonnej jednotky lineárneho motora a chrániť tak konštrukciu. Pohonné jednotky lineárnych motorov spravidla zabezpečujú, aby sa hnacie klzáky pohybovali v dvoch smeroch v priebehu stanovenej vzdialenosti. To sa zvyčajne uskutočňuje bez kontaktu na konci príslušnej vzdialenosti na dorazoch. Z dôvodu mechanickej ochrany pohonov sa inžinieri v Darmstadte rozhodli pre nastaviteľné priemyselné tlmiče ACE s veľkosťou závitu M33. Tie boli navrhnuté tak, aby dokázali bezpečne tlmiť pohybujúci sa vozík, ak by sa mal v dôsledku poruchy reléových jednotiek motora pohybovať mimo stanoveného rozsahu.

Dobre vybavené pre každú eventualitu

Hydraulické strojové prvky od spoločnosti ACE, ktoré sa dajú presne nastaviť vpredu aj vzadu, sú schopné absorbovať 170 newtonmetrov energie na cyklus so zdvihom 23,2 milimetra a bezpečne absorbujú efektívne hmotnostné sily od 9 do 1 700 kilogramov.700 kilogramov bezpečne, bez odskoku a bez poškodenia. Ak sa komponenty používajú výlučne v núdzových prípadoch, pretože spomalenie inak preberá aj lineárny pohon, je prípustné dodatočné prekonanie energie.

Rodina ACE Magnum, ktorá sa považuje za referenčnú triedu priemyselných tlmičov stredných rozmerov, je vybavená vysokokvalitnou tesniacou technológiou, ktorá sa osvedčila v mnohých tisícoch aplikácií. Okrem toho sa vďaka tvrdeným vodiacim ložiskám a integrovaným pevným dorazom osvedčili ako mimoriadne robustné a odolné v mnohých prevádzkových podmienkach pri nepretržitej prevádzke. Používajú sa vo všetkých oblastiach strojárstva. Typickými oblasťami použitia sú automatizácia a manipulácia, napríklad v obrábacích strojoch a obrábacích centrách, ako v opísanom prípade ako mechanický bezpečnostný prvok integrovaný do lineárnych suportov alebo na konci dráhy otočných jednotiek na predĺženie časov cyklu. Konštruktéri používajú tlmiče, ktoré sú vďaka ľahko prístupným nastavovacím segmentom plynulo nastaviteľné, aj v koncových polohách na ochranu portálov alebo v ťažkom priemysle na tlmenie hmôt na nárazových doskách.

V Darmstadte sa technici rozhodli vybaviť tlmiče na jednej strane špeciálnymi dorazovými puzdrami a na druhej strane hlavicami z polyuretánu. Zatiaľ čo prvý z nich posilňuje už štandardne nadpriemerne pevnú konštrukciu priemyselných tlmičov ACE, použitie špeciálnych nárazových hlavíc umožňuje zníženie hlučnosti o 3 až 7 dB. Z čisto tlmiaceho hľadiska urobila táto zvolená kombinácia všetko pre to, aby bol systém FAIR tichý aj v najhoršom prípade.

Viac noviniek

Vo švajčiarskom vedeckom centre Technorama ponúka 500 experimentálnych stan&...

Športoví vedci pri svojich návrhoch používajú aj hydraulick&ea...

Preprava mRNA vakcíny proti COVID-19 od spoločnosti Biontech/Pfizer predstavuje skutočn&ua...

Spoločnosť ACE Stoßdämpfer GmbH teraz ponúka inžinierom okrem softvéru n...

Spoločnosť ACE Stoßdämpfer GmbH teraz ponúka konštruktérom nielen...

To, čím sú kaskadéri pre filmové hviezdy, sú štrukturálne tlmiče TUBUS pre drahé filmové kamerové...