Katalóg

PFISTERER Kontaktsysteme GmbH

PFISTERER Kontaktsysteme GmbH

  • DIN EN ISO 9001
  • DIN EN ISO 14001

PFISTERER Kontaktsysteme GmbH

  • DIN EN ISO 9001
  • DIN EN ISO 14001

28.09.2023 00:09

Spoločnosť PFISTERER vyvinula pre spoločnosť TenneT prvé univerzálne zásuvné riešenie na opravu podmorských káblov do 170 kV na svete


Winterbach, Nemecko - 26.09.2023 -

Prevádzkovateľ prenosovej siete TenneT poveril spoločnosť PFISTERER vývojom univerzálneho opravného puzdra pre podmorské káble. Toto univerzálne riešenie je určené na rýchlu a efektívnu opravu porúch káblov, ktoré sa vyskytnú, s minimálnym úsilím pri skladovaní - úplne nezávisle od konštrukcie alebo výrobcu použitých káblov. Takéto riešenie sa realizovalo po prvýkrát na svete. Pre prevádzkovateľa prenosovej sústavy to vytvára úplne nové možnosti skladovania a opráv podmorských káblov.

TenneT prevádzkuje viac ako tridsať 155 kV a 220 kV podmorských káblových platforiem na striedavý prúd v Severnom mori pri nemeckom a holandskom pobreží, ktoré prepravujú elektrinu z obnoviteľných zdrojov z veterných parkov na mori na pevninu. za posledných 15 rokov sa na podmorské káblové prípojky použilo množstvo rôznych typov káblov s rôznymi prierezmi vodičov a od rôznych výrobcov káblov. Aby bolo možné opraviť všetky prípadné poruchy kábla, pre každé konkrétne pripojenie sa skladujú rezervné káble, opravné objímky špeciálne pre použitý kábel a náhradné diely. To si vyžaduje veľa skladovacích priestorov a manipulácia s nimi je mimoriadne zložitá.

Bezpečnosť v prípade poškodenia so zjednodušenou správou skladovania
S cieľom znížiť zložitosť manipulácie a skladovania na minimum a zároveň byť optimálne vybavený pre prípady poškodenia bola spoločnosť TenneT poverená firmou PFISTERER vyvinúť univerzálne opravné puzdro. To umožňuje spojenie úplne odlišných káblov. Bez ohľadu na vlastnosti, ako je výrobca kábla, materiál a prierez vodičov, možno poruchy na podmorských kábloch opraviť rýchlo a efektívne. "Univerzálna konštrukcia nám umožňuje používať jedno opravné puzdro pre všetky podmorské káble s minimálnou potrebou náhradných dielov. To nám umožňuje výrazne zlepšiť riadenie našich zásob a sme dobre pripravení na prípadné poškodenia," vysvetľuje Dirk Hansen, projektový manažér pre opravy káblov v spoločnosti TenneT.

Univerzálne riešenie na opravu podmorských káblov do 170 kV od spoločnosti PFISTERER
Riešenie je založené na zásuvnom puzdre z epoxidovej živice do 170 kV z produktového radu Connex spoločnosti PFISTERER. Táto technológia sa už používa na mnohých veterných a ropných plošinách na mori ako spojenie medzi káblom plošiny a exportným káblom. Taktiež ju vo veľkej miere využívajú dodávatelia energie v pobrežnom sektore ako univerzálnu rezervu na rušenie. Okrem kompaktnej a robustnej konštrukcie zaujme najmä rýchlym časom inštalácie. Spoločnosť PFISTERER je doteraz jediným výrobcom zásuvných spojov z epoxidovej živice do 170 kV. "Sme priekopníkmi svetovo prvého konceptu opravy spojov striedavých podmorských káblov v sektore offshore ako zásuvné riešenie. Naše spoje z epoxidovej živice sú tu kľúčovým komponentom. Vďaka svojej zásuvnej technológii umožňujú rýchlu a efektívnu opravu káblov rôznych typov," vysvetľuje Vukašin Basara, senior produktový manažér a projektový manažér tohto projektu. okrem vývoja a návrhu opravných spojov zákazka zahŕňa aj vykonanie typových skúšok na mechanickú a elektrickú kvalifikáciu výrobku.
"S produktovým portfóliom Connex sme ako priekopník na trhu offshore ukázali, ako rýchlo a jednoducho sa dajú pripojiť pobrežné plošiny pomocou zásuvných vysokonapäťových spojok. Teraz chceme tento koncept využiť špeciálne pre podmorské aplikácie," zdôrazňuje Vukašin Basara.

Univerzálna opravná objímka pre podmorské káble do 245 kV
Okrem variantu do 170 kV vyvíja PFISTERER aj univerzálnu opravnú objímku do 245 kV pre TenneT. koncepcia spočíva v tom, že sa navrhne s komponentmi, ktoré sú čo najviac podobné riešeniu 170kV. Dôraz sa kladie aj na centrálne spojovacie teleso pre všetky káblové konštrukcie, ktoré môže spájať rôzne prierezy a geometrie vodičov. Trvanie projektu na vývoj a stavbu prototypu je naplánované do konca roka 2024.


O spoločnosti PFISTERER
V roku 1921 založil Karl Pfisterer v Stuttgarte továreň na špeciálne elektrotechnické výrobky s cieľom zlepšiť svet prenosu elektrickej energie. Skupina PFISTERER sleduje tento nárok na kvalitu a technologické prvenstvo už viac ako 100 rokov. Dnes je spoločnosť PFISTERER jedným z popredných svetových špecialistov a poskytovateľov systémov pre energetickú infraštruktúru - s kompletným sortimentom káblových armatúr, technológie nadzemných vedení a komponentov v celom prenosovom reťazci od výroby energie až po jej spotrebu. Vďaka najmodernejším výrobným procesom a 1 200 zamestnancom v 19 medzinárodných lokalitách a 5 závodoch spoločnosť PFISTERER nielenže spája elektrické siete dneška a budúcnosti, ale tiež významne prispieva k udržateľnej a bezpečnej energetickej infraštruktúre.

O spoločnosti TenneT
Spoločnosť TenneT je popredným európskym prevádzkovateľom rozvodných sietí. Staráme sa o bezpečné a spoľahlivé dodávky elektrickej energie - 24 hodín denne, 365 dní v roku. Pomáhame formovať energetickú transformáciu - pre udržateľnú, spoľahlivú a cenovo dostupnú energetickú budúcnosť. Ako prvý prevádzkovateľ cezhraničnej prenosovej sústavy plánujeme, budujeme a prevádzkujeme takmer 25 000 km dlhú vysokonapäťovú a veľmi vysokonapäťovú sieť v Holandsku a vo veľkej časti Nemecka a umožňujeme fungovanie európskeho trhu s energiou pomocou našich 17 prepojovacích vedení do susedných krajín. S obratom 9,8 miliardy eur a celkovými aktívami vo výške 41 miliárd eur sme jedným z najväčších investorov do národných a medzinárodných elektrických sietí na súši aj na mori. Našich 7 400 zamestnancov každý deň vydáva zo seba to najlepšie a v súlade s našimi hodnotami, ako sú zodpovednosť, odvaha a vytváranie sietí, zabezpečuje, aby sa viac ako 43 miliónov koncových spotrebiteľov mohlo spoľahnúť na stabilné dodávky elektriny. Spoločné osvetlenie cesty vpred

Viac noviniek


Winterbach, Nemecko - 06. februára 2024 - Systém zásuvných spojení CONNEX od spoločnosti PF...

Winterbach, Nemecko - 7. novembra 2023

Pri pobreží Dolného Saska bo...

Karl-Heinz Pfisterer sa stáva čestným predsedom dozornej rady SE.

Winterbach, Nemecko - 15. júna 2023 -

Spoločnosť Pfisterer, popredný poskytovateľ riešení...

Distribúcia a prenos energie sú hlavnými kompetenciami spoločnosti PFISTERER už takmer 100 rokov....

Od začiatku roka je Küssnacht am Rigi novým centrálnym miestom pre našich približne 160 zamestnancov vo Švajčiarsku. Pre skupinu PFISTERER, ktorá má vo Švajčiarsku korene už desaťročia, to znamená začiatok novej éry: v Küssnachte zjednocujeme naše divízie, ktoré predtým sídlili v Malters a Altdorfe, do nového centrálneho technologického a obchodného centra.