Katalóg

ACE Stoßdämpfer GmbH

  • RoHS
  • Reach
  • DIN ISI 9001:2015

22.12.2023 01:12

Bezpečnostné tlmiče nárazov

Špecialisti na núdzové zastavenie oslavujú premiéry vo filme a televízii

Stále rýchlejšie sledovanie záberov, stále vyššie rozlíšenie obrazu: s pokrokom digitálnej filmovej technológie v štúdiách produkčných spoločností a vysielateľov sa zvyšujú požiadavky na kvalitu a bezpečnosť zariadení. Jeden z lídrov na trhu so žeriavmi, bábkami a sledovacími systémami neriskuje a spolieha sa na hydraulické bezpečnostné tlmiče nárazov ako jednu zo súčastí svojej brzdovej technológie.

"Pevná opora na každej scéne" je prísľubom kvality spoločnosti Egripment, celosvetovo pôsobiacej spoločnosti, ktorá sa špecializuje na technické vybavenie filmových a televíznych tímov a zodpovedajúce služby. Špecialisti na štúdiovú techniku z Holandska podporujú kombináciu špičkových technológií a popredajných služieb doživotnou zárukou na svoje bábky a žeriavy. Nie je preto prekvapujúce, že riešenia spoločnosti Egripment možno nájsť na mnohých výstavách a podujatiach, na interiérových aj exteriérových scénach. Spoločnosť napríklad dodáva dráhy pre pozemné aj závesné konštrukcie a príslušné diaľkovo ovládané bábky, ktoré sú nevyhnutnou súčasťou programu filmových a televíznych produkcií na predstaveniach pod holým nebom, v halách a štúdiách alebo na koncertoch a tiež na športových podujatiach vrátane olympijských hier.

Rýchlo a zbesilo

Okrem kvality a podpory ponúka spoločnosť Egripment ďalšie veľké plus: technické know-how, ktoré vychádza z viac ako 40 rokov praktickej práce v tomto odvetví. Vyplýva z každodenných kontaktov s kameramanmi, štábmi, operátormi a technikmi, ktorí pracujú na

neustále vyššej profesionálnej úrovni. V spojení so skúsenosťami z terénu venuje spoločnosť Egripment veľkú pozornosť dizajnu a inováciám. Spolu s priebežnými konzultáciami spoločnosť zabezpečuje, aby výrobky vyhovovali potrebám všetkých filmových trhov. Výsledkom je vývoj sofistikovaných sérií žeriavov Egripment, vozíkov, diaľkovo ovládaných kamerových hláv a rôznych sledovacích systémov.

Rick Velthof, manažér globálneho predaja spoločnosti Egripment, vysvetľuje: "Okrem vysokej kvality očakávajú naši zákazníci od našich riešení aj vysokú úroveň spoľahlivosti, čo dokumentujeme napríklad doživotnými zárukami." Požiadavky kladené na konštrukcie spoločnosti Egripment ilustruje týmto porovnaním: "Zatiaľ čo ešte nedávno bolo možné ukončiť sledovanie záberov elektronicky ovládanými zarážkami a zabezpečiť diaľkovo ovládaný kamerový vozík na koľajnicovom systéme v koncových polohách pomocou gumových nárazníkov, dnešné rýchlosti v štúdiách alebo pri športových prenosoch sú príliš vysoké na tento typ bezpečnostného prvku. Ďalším prípadom je rozlíšenie, ktoré možno dosiahnuť a ktoré je už 8K." Takéto vysoké technické prvky si vyžadujú, aby sa súčasná štúdiová a nahrávacia technika pred použitím veľmi presne kalibrovala a aby sa počas celej výroby zachovala rovnako vysoká úroveň kvality údajov. Rick Velthof: "Za týchto podmienok si máloktorá produkcia môže dovoliť stráviť veľa času rekalibráciou kamery a dolly, ktoré sa v dôsledku nesprávnej obsluhy alebo náhleho výpadku prúdu rozbili o gumové nárazníky a potom sa odrazili späť. Dostať toto duo späť do súladu s ostatným vybavením, ako sú riadiace monitory a osvetľovací systém, môže v jednotlivých prípadoch trvať až tri dni."

Takéto neprijateľné prestoje vo vizuálnej oblasti sú jedným aspektom pre väčšie nároky na bezpečnosť, ďalším je zvuková časť filmovej techniky, pretože brzdné pohyby mnohých servomotorov a najmä gumových nárazníkov sú všetko, len nie tiché a môžu rušiť zvukárov pri ich práci. Najväčšou obavou je však predísť ešte nákladnejším škodám, ak by sa pri havárii na konci trate vážne poškodil vozík a kamera. "Náš systém Generic Track System je diaľkovo ovládaný kamerový systém s hmotnosťou do 80 kg, ktorý sa pohybuje po koľajnici širokej 40 cm maximálnou rýchlosťou 3 m/s na maximálnej dĺžke 50 m a umožňuje aj zatáčanie. Ak na konci takejto dráhy dôjde k skutočnej havárii, len škody na kamere sa môžu vyšplhať na viac ako 100 000 eur," informuje Rick Velthof. Aby sa predišlo takýmto nehodám na natáčaní, tím Egripment sa podrobne oboznámil s trhom s bezpečnostnými produktmi v oblasti lineárnej techniky a dozvedel sa o spoločnosti ACE Stoßdämpfer GmbH z nemeckého Langenfeldu, ktorá sa špecializuje na priemyselnú tlmiacu techniku. Pozornosť spoločnosti Egripment vyvolala jednak online prezentácia a široká ponuka riešení pre riadenie pohybu na stránke www.acecontrols.co.uk, ako aj na stránke www.ace-ace.nl/ v holandčine. Na druhej strane je to aj vďaka osobnej prítomnosti obchodného tímu ACE v Holandsku.


Last Man Standing

Spoločnosť ACE Controls Inc. založená pred 60 rokmi neďaleko Detroitu v Michigane v USA je ako celosvetovo pôsobiaci vývojár a dodávateľ priemyselných tlmičov nielen vynálezcom nastaviteľných tlmičov a stále aktuálnym technologickým lídrom, ale aj podnikom, ktorý je od roku 2016 súčasťou skupiny Stabilus Group. ACE Stoßdämpfer GmbH, dcérska spoločnosť so sídlom v Nemecku pre Európu, pokrýva trh prostredníctvom distribútorov a tiež tímu predajných inžinierov. V tomto konkrétnom prípade, ako aj pri mnohých iných aplikáciách predtým, boli Ralf Küppers a Han Titulaer ako zástupcovia spoločnosti ACE v krajinách BeNeLuxu doslova najbližšie. Rick Velthof zo spoločnosti Egripment: "Okrem dobrého dojmu, ktorý sme mali už podľa holandskej domovskej stránky spoločnosti ACE, Ralf Küppers rýchlo reagoval a bol ochotný nás v krátkom čase navštíviť, a tak si stavbu prezrieť priamo na mieste a ponúknuť nám dokonale vyhovujúce riešenie hydraulického tlmenia."

V meste Nederhorst den Berg v Severnom Holandsku, ktoré sa nachádza v bezprostrednej blízkosti mesta Hilversum, medzinárodne známeho svojou televíznou a rozhlasovou stanicou, sa Ralf Küppers vďaka technikom spoločnosti Egripment oboznámil s ich rôznymi koľajovými systémami a vozíkmi, ako aj so spomínanými kľúčovými údajmi, pokiaľ ide o hmotnosť, rýchlosť a trasu, ktorú treba na koľajových systémoch prejsť. "Ako športový fanúšik, ktorý už videl moderné diaľkovo ovládané kamery v prevádzke, napríklad pri plaveckých pretekoch, som do Egripmentu išiel s približnou predstavou o výkone lineárnej technológie a zodpovedajúcom potrebnom spomaľovacom výkone. V praxi však v mnohých televíznych staniciach, napríklad počas herných šou alebo živých prenosov s niekoľkými rýchlo sa pohybujúcimi ľuďmi alebo počas koncertov, dosahujú doloty rýchlosť viac ako 50 km/h. Vďaka tomu som si uvedomil, že v tomto prípade musí byť všetko plynulé a bezhlučné v prípade núdzového zastavenia - a tiež naozaj rýchle." Preto použil návrhový softvér od spoločnosti ACE, www.acecontrols.co.uk/uk/sizing/safety-products/online-calculation.html, zadal kľúčové údaje o hmotnosti, rýchlosti a vzdialenosti a navrhol skúšobnú inštaláciu dvoch bezpečnostných tlmičov SCS33-25EU, každý na konci konštrukcie dráhy postavenej predtým na skúšobné účely. Tieto hydraulické strojové prvky, ktoré sú určené výlučne na úlohy núdzového zastavenia so životnosťou až 1 000 cyklov plného zaťaženia, spoľahlivo poskytujú svoje služby v tisícoch priemyselných aplikácií, doslova ako posledný muž na ochranu líniových stavieb. Slúžia aj ako akýsi mechanický airbag pre citlivé komponenty, ako sú sane a k nim pripojené konštrukčné diely, keď sú zrýchľované na dráhe a v najhoršom prípade musia byť po dopade do koncovej polohy okamžite a bez spätného efektu spomalené na 0 km/h. S takýmito vavrínmi si bol Ralf Küppers istý, že bezpečnostné sily jeho spoločnosti, ktoré už preukázali svoje kvality pri nespočetných mimoriadnych udalostiach a ktorým nie sú cudzie portály a dopravné systémy, spracovateľské centrá alebo montážne stroje na celom svete, obstojí aj pri premiére vo filmovom a televíznom priemysle.


Silent Movie

Vďaka kompaktnému dizajnu s rozmermi M33x1,5 a priebežnému závitu sa bezpečnostné prvky, z ktorých každý váži 0,5 kg, dajú rýchlo integrovať do konštrukcie a so svojimi vonkajšími telesami z tmavej kalenej ocele vyzerajú dobre v antracitovo sfarbenom prostredí zariadení filmových plôch. "S cieľom zvýšiť flexibilitu a ešte lepšie prispôsobiť toto riešenie núdzového zastavenia špecifickým podmienkam zákazníka na stavenisku sa tlmiče SCS33-25EU montujú do univerzálne nastaviteľných upínacích objímok v spoločnosti Egripment. Takto plnia funkciu jemného zastavenia bábik na konci jazdy a zároveň znižujú poškodenie a vibrácie na minimum. Špecialitou univerzálne nastaviteľných upínacích puzdier je však to, že pri určovaní trasy dráhy môžete ľahko inštalovať medzistupne a v zásade sa dajú zabezpečiť nekonečne dlhé dráhy," informuje o ďalšom priebehu spolupráce Ralf Küppers. Samonastaviteľné bezpečnostné tlmiče so zdvihom 23,2 mm pracujú s pravidelnou absorpciou energie až do 310 Nm na zdvih v prípade nárazu bábiky. To znamená, že pri stanovených hodnotách maximálnej hmotnosti 80 kg a rýchlosti jazdy 3 m/s v prípade núdzového zastavenia spotrebujú 100 % energie bez spätných účinkov a vzniknuté teplo vyžarujú do okolia prostredníctvom oceľového vonkajšieho telesa. Keďže sú hydraulické tlmiče aktuálnejšie pre požiadavky modernej filmovej technológie na scéne vďaka opísaným hlavným výhodám pri núdzovom zastavení, ponúkajú ďalšiu výhodu oproti doteraz používaným gumovým tlmičom: Vyvíjajú tiež menšie podporné sily na koľaje pri náraze, t. j. pri náraze zrýchlených hmôt na komponent. V Egripmente sa po inštalácii riešenia ACE už nevyskytlo ohýbanie konštrukcie koľajníc počas brzdenia. Tím okolo Ricka Velthofa získal od zákazníkov dobré ohlasy na zvýšenú bezpečnosť a ďalšie možnosti využitia technológie hydraulického tlmenia. Svoje silné stránky nepreukazuje len pri plnom pohybe kamery a maximálnej rýchlosti 0,5 m/s, ale presviedča aj na opačnom konci rýchlostného rozsahu, a to tým, že bezpečnostné tlmiče sa dajú pretlačiť cez svoj zdvih pri rýchlosti plazivej jazdy minimálne 0,02 m/s. Za týchto podmienok tlmič kladie minimálny odpor pri styku s hmotami a nedochádza k žiadnemu brzdnému účinku, takže tím na scéne môže pohybovať diaľkovo ovládanou bábkou proti tlmičom takmer spomalene a ukončiť pohyb kamery mimoriadne jemne a veľmi ticho. Pri dnešnej často automatizovanej technológii a vysokej citlivosti na hluk v štúdiu je to ďalšia výhoda v porovnaní s tlmičmi predchádzajúcej generácie.





Viac noviniek

Digitalizácia a prístup štíhleho manažmentu sa v mnohých spoločnostiach považujú za vítanú zoštíh...

Pri testovaní invalidných vozíkov výrobcovia z pochopiteľn&ya...

Pokiaľ ide o technológiu priemyselného tlmenia, spoločnosť ACE je jedným z prvých kontaktov pre väčšinu inžinierov a konštruktérov na celom svete. Bez ohľadu na to, aké otázky majú odborníci v týchto dňoch, spoločnosť ACE na ne vždy rýchlo odpovie, a to buď online, alebo prostredníctvom osobného kontaktu na mieste.

V konštrukcii invalidných vozíkov je ešte veľa priestoru na zlepšenie. Dôkazom toho je jednonápra...

Úľava pri manipulácii a prestavbe: univerzálny skrutkovač s plynovou ťažnou pružinou a štrukturálnymi tlmičmi od spoločnosti ACE